Meglepő, de leginkább a nőknek köszönhetjük, hogy sört ihatunk.

A sört évezredekre visszanyúló történelme során nők és az erősebbik nem képviselői egyaránt fogyasztották, valahogy mégis inkább a „férfiak itala” jelző ragadt rá. Pedig a mondák szerint a sört egy nő találta fel 7 ezer évvel ezelőtt Mezopotámiában, miközben tönkölybúzából ősi kenyeret készített. Sok kultúrában a sörfőzdék védelmezői is női istenségek voltak.

Az ókori Egyiptomban például a sörfőzést házimunkának tekintették, ezért elsősorban a nők végezték. Hathor istennőt a sörfőzés feltalálójának tartották, templomát a részegség helyének nevezték, és minden évben mulatságot rendeztek a tiszteletére, amelynek során a részegséget ünnepelték. Az ókori Babilonban nők üzemeltették a sörházakat, a germán ősmondában, az Eddában pedig a nők privilégiumaként írják le a sörfőzés mesterségét. 

Úgy tartották, mivel a nők adnak életet gyermekeinknek, csak ők lehetnek képesek arra, hogy a gabonát aranyló nedűvé változtassák.

Kezdetben tehát a nők jelentős szerepet játszottak a sörgyártásban, egészen az 1500-as évekig női munka volt a sörkészítés. Ahogy teltek az évszázadok, egyre inkább a férfiak italává vált a sör. A 18. század közepétől sok nőt eltiltottak az alkoholtermelésben való részvételtől. Nem csoda, hogy a 19. században egyáltalán nem volt szokványos a női vezetők jelenléte az iparágban, mégis, a Dreher sörgyár alapítójának, Franz Antonnak a halála után a felesége, Catharina Widter Hartl vette át a vállalat irányítását 1820-ban. Dreher Klára és lánya, Aich Róza nevéhez köthető, hogy a sört az 1870-es évektől a ma ismert palackokban vihetjük haza. 

Összességében jól látható, hogy bár a sörfőzést a férfiak által uralt területnek gondoljuk, valójában a kezdetektől fogva kiemelt szerepet játszanak benne a nők.

A legnagyobb sörünnep: az Oktoberfest

A müncheni Oktoberfest a legnagyobb sörünnepség a világon. A németek a helyszín után „Wiesn”-nek is nevezik a többnapos fesztivált, amelyet 1810 óta évről évre több millió ember látogat. Erre az alkalomra a müncheni sörfőzdék különleges sört főznek (Wiesnbier), amely nagyobb alkoholtartalmú a szokásosnál és természetesen a hagyományos bajor ruhák és táncok sem maradhatnak el. 

( Dining Guide )

(Borítókép: Két idős férfi sörrel a kezében. Illusztráció: Westend61/Getty)