Cikkünkben három olyan várost szedtünk össze, amelyek ma már teljesen elhagyatottak.

A szellemvárosok kialakulásáért általában gazdasági változások, politikai vagy katonai döntések, néhány esetben pedig természeti katasztrófák okolhatók. Alább három olyan várost mutatunk be, amelyek mára teljesen kihaltak. 

Pripjaty, Ukrajna

Kétségkívül a leghíresebb elhagyatott település. A csernobili atomerőműtől 2 kilométerre fekvő város pusztulását az 1986. április 26-ai atomkatasztrófa okozta. Pripjatyban annak idején az atomerőmű dolgozói éltek családjukkal, hozzávetőlegesen 49 ezer 400 fő, ebből 15 ezer 406 gyermek és 16 ezer 562 nő. A katasztrófa után a lakókat kitelepítették, de a lakosság kitelepítése a sugárszennyezett területről csak 36 órás késéssel kezdődött meg. A várost máig úgy hagyták, ahogy egykor állt: kétséges, hogy a lakatlan panelrengeteg valaha is újra lakható lesz a sugárzás miatt. A város területe jelenleg is le van zárva, de idegenvezetővel indulnak túrák Pripjaty szellemvárosába. 

Bodie, USA

Az egykori városka területén 1859-ben aranyat találtak, ennek köszönhetően a helység lélekszáma egyik napról a másikra igencsak megugrott. 1880-ra már 10 ezer lakója volt a településnek. Az évek múlásával a bányák kimerültek, 1942-ben zárták be az utolsót. Az egykori város az üresen álló, megmaradt 170 épülettel ma már nemzeti parkként üzemel. A pletykák szerint pedig bárkire, aki megpróbál egy darabkát magával vinni az egykori bányaváros épületeiből, kegyetlen átok száll. Ma a turisták a várost körülbelül 40 évvel ezelőtti állapotában láthatják. Az egykori aranybánya szintén látogatható.

Oradour sur Glane, Franciaország

A közép-franciaországi település elnéptelenedéséért a nácik felelnek. 1944. június 10-én az SS csapatok brutális kegyetlenséggel mészárolták le a falu teljes lakosságát. A katonák először a vásártérre parancsolták a helyieket, majd a férfiakat a pajtákba terelték, lábon lőtték őket és rájuk gyújtották az épületet, amelyet a sebesültek képtelenek voltak elhagyni. A nőket és a gyerekeket a templomba hajtották és felrobbantották őket. A mészárlásban több mint 600-an vesztették életüket, és csak hatan élték túl a tragédiát. A mártírfalut soha nem építették újjá. Mementóként áll ugyanabban az állapotban, ahogy 77 évvel ezelőtt maguk mögött hagyták a németek. 1999-ben emlékközpontot emeltek, amelyben állandó kiállítás mutatja be a történteket. Kormos házfalak, romos utcák, kiégett autók és a tűzben megolvadt templomharang – ennyi maradt az egykor virágzó településből.

(Borítókép: Dodzsemek Pripjaty szellemvárosában. Fotó: Francisco Goncalves/Getty)