Éveken át készült a Rolls-Royce Phantom egy különleges kiadása, amelyet a párizsi divatvilág egy kiemelkedő holland tervezője, Iris van Herpen álmodott meg 2018-as, Syntopia nevű ruhakollekciójához. Hogy az öltözékekhez tökéletesen passzoljon az autó, az alkotó a divat világának technológiáit alkalmazta a gyártási folyamatok során.

Iris van Herpen holland divattervező négy éven át dolgozott együtt az angol luxusautók mesterével, vagyis a Rolls-Royce-szal. Az eredmény egy különleges, mindössze egyetlen példányban gyártott presztízs járgány lett, amelynek első szembetűnő tulajdonsága a karosszéria különleges színvilága.

A lilásan csillogó fényezéséhez külön festéket fejlesztettek ki: a Liquid Noir hónapokon át tartó kísérletezések és több mint 3 ezer órányi tesztelés után lett végleges.

Alapját a márka legsötétebb fekete árnyalata adja, ezt látják el tükörszerű pigmentet tartalmazó bevonattal, amivel különböző szögekből lila, kék, bíbor és arany árnyalatokat vesz fel az autó.

Legfeltűnőbb eleme a gépháztetőn megjelenő hullám motívum, amely számos helyen visszaköszön van Herpen kollekciójában és a luxuslimuzin belterében is – mutat rá a Player.hu. Az utastér egyes elemeit a Rolls-Royce vezető kézművesei készítették Iris van Herpen csapatának tagjaival együtt, illetve a tervező amszterdami műtermében is folytak munkálatok.

A Rolls-Royce-ra jellemző csillagos égboltot idéző tetőkárpitot összesen 700 óra alatt készítették el. A mestermű a Weaving Water Starlight Headliner nevet kapta.

Az alapja egyetlen, ezer bőrlap közül kiválasztott makulátlan darab, míg a kárpiton látható háromdimenziós minta összesen 162 darab finom üveg organzából készült. A szirmokat a Rolls-Royce főhadiszállásán készítették közel háromszáz óra alatt. Az utasok felett majdnem ezer darab csillag világít, amelyek közül 187-et kézzel helyeztek el, világításuk pedig a mozgás érzetét keltve szekvenciálisan kapcsolódik fel.

A „hullámzás" a műszerfal teljes szélességében megjelenő galériáján folytatódik, ahova szintén a tervező csapata készítette a 85 sziromból álló mintát. A hagyományos haute couture technikákkal készülő elem hatvan munkaóra alatt készült el. A beltér illatán is külön dolgoztak, azt úgy alakították ki, hogy kiegészítse a felhasznált anyagok aromáját. Ennek megfelelően a fő illatot a cédrusfa adja, majd megjelenik benne a nőszirom és a bőrillat, valamint a patagóniai rózsa és enyhe citromos jegyek. A fedélzeti parfümöt a fejtámlák adagolják, a mechanizmust két évig tesztelték különböző körülmények között, hogy minden hőmérsékleten megfelelően biztosítsa a tökéletes illatot.

A kivételes, mindössze egyetlen példányban készült luxusautó várhatóan májusban válik egy hűséges ügyfél gyűjteményének részévé.

(Borítókép: Rolls-Royce Phantom. Fotó: Northfoto)