Negyedik alkalommal adták át a díjakat.

Az Autós Nagykoalíció (ANK) és a Járműipar.hu által szervezett versenyre 22 márka 39 autót jelölt. Az Év Magyar Autója 2023 díjra két hazai autógyártó nevezett. A Magyar Év Autója 2023 díjakért 16 modell indult, az Év Zöldautója 2023 díjért pedig 21 modell küzdött. 

Az Év Magyar Autója-díj

A verseny negyedik évében a három hazai autógyártóból kettő nevezett autót, így a tavalyi ezüstérmes, 2020-as győztes, esztergomi Suzuki S-Cross teljes hibrid változata a 25 éves jubileumát ünneplő győri ikon, az Audi TT RS ellen bizonyíthatott. A zsűri egyhangúan döntött:

a hétköznapokban jobban használható, a hazai utakon markánsan megjelenő S-Cross mellett tette le a voksát.

A zsűri rendhagyó módon különdíjat ítélt oda a győri termeléstől hamarosan búcsúzó Audi TT RS változatának.

Magyar ÉV Autója-díj

Hét kategóriában hirdetett győztest a zsűri: a kisautók kategóriát a Skoda Fabia nyerte, a Honda Civic a családi autók között győzött, a Citroën C5 X az üzleti autók között lett első, a Volkswagen Taigo a kis szabadidő-autók között, a Skoda Karoq a közepes szabadidő-autók mezőnyében, míg a Mazda CX-60 phev a nagy szabadidő-autók között győzedelmeskedett.

A BMW ezúttal is behúzta a sportautó kategóriát, a győztesnek járó elismerést a BMW M3 Touring kapta.

Év Zöldautója 2023

A plug-in hibrid és teljesen elektromos autókat hét kategóriában nevezhették az importőrök és az autógyártók. A hibrideknél előírás, hogy kevesebb mint 50 gramm/kilométer lehet a szén-dioxid-kibocsátásuk.

A legtöbb autó az elektromos szabadidő-autók kategóriájában indult, ahol a korábban az Év Autója 2022 díjat elnyerő Kia EV6 vitte a pálmát.

Két díjat kapott a magyar piacra frissen érkezett kínai márka: az MG ZS EV az elektromos városi autók, az MG EHS pedig a hibrid városi autók mezőnyében győzött. Az elektromos prémium autók kategóriáját a Győrben gyártott karosszériaelemeket viselő Audi RS e-tron GT nyerte, a hibrid szabadidő-autók között a Peugeot 408 phev, a hibrid prémium autók között pedig a Lexus RX 450h+ lett az első. Az elektromos haszonjármű-kategóriát toronymagasan nyerte a Volkswagen ID. Buzz Cargo.

(Borítókép: Autó illusztráció. Artur Debat/Getty)