Fontos, hogy betartsunk bizonyos szabályokat edzés közben, ugyanis a helytelen edzésmódszerek több kárt okoznak, mint gondolná.

Sportolók körében alapszabály: ha az ember nem elég körültekintő és nem készíti fel a szervezetét a terhelésre, megnő a sérülés kockázata. Fontos azonban, hogy ez nem csak a profiknál fontos, hanem a hobbisportolóknak is.

Az amatőr sportolók jellemzően nem veszik figyelembe a korukat, testsúlyukat és az általános egészségi állapotukat.

A legjellemzőbb és leggyakrabban űzött hobbisportok a futás és a kondizás. Sajnos egyik területen sem vagyunk elég felkészültek, ha a sérülések megelőzéséről beszélünk.

Futás

A futók esetében például elmondható, hogy nem figyelnek arra, milyen cipőben és talajon futnak. Nem megfelelően választják meg a terhelést, nem ismerik a helyes futótechnikát vagy nincs felépített edzésterv. Nem fordítanak kellő figyelmet a bemelegítésre, levezetésre vagy a törzs megerősítésére. Futóknál így jellemző probléma a csonthártyagyulladás, a sarokfájdalom, a szalagok gyulladása, a különböző térd sérülések és a gerincfájdalom.

Kondizás

Fiataloknál jellemző, hogy sokszor a gyors és látványos izomtömeg-növelés érdekében, rosszul felépített edzésterv és szakember segítsége nélkül, ötletszerűen edzenek, választanak súlyokat. Számukra az eredményt a bicepsz körfogata és a kinyomott súly nagysága határozza meg. Náluk gyakran sérül a rotátor köpeny, a bicepsz ina, vagy teniszkönyök is kialakulhat.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mint az élet többi területén, úgy a sportban is fontos a fokozatosság és a rendszeresség. A korra, nemre, testsúlyra mindenképpen figyelemmel kell lenni a kívánt célok elérése érdekében, ezért kezdetben mindenképpen érdemes edzők, szakemberek segítségét kérni.

Ön mennyire figyel oda a sérülések megelőzésére?

(Borítókép: Súlyzó. Illusztráció: Mike Harrington/Getty)