Ha piramisra gondolunk, elsősorban az egyiptomi vagy közép-amerikai építmények, netán a Louvre üvegpiramisa jut eszünkbe. Éppen ezért sokak számára meglepő, amikor arról a piramisról hallanak, amely a skót Cairngorms Nemzeti Park szívében található.

Piramisokra elsősorban Egyiptomban és Közép-Amerikában számítunk, de az építmény különböző formában világszerte elterjedt: ilyenek például az úgynevezett zikkuratok, vagyis a lépcsős templomok – amelyhez hasonló a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház közötti lépcsős gúla –, illetve a felfelé szélesedő piramisok, például a Szlovák Rádió épülete Pozsonyban – mutat rá a Player.hu.

Mégis, a skóciai Cairngorms Nemzeti Park kellős közepén elsőre elég meglepőnek tűnhet egy piramis, körülötte zöldellő fákkal.

A különös épületet Albert herceg emlékére, annak nyári nyaralójától, a Balmoral-kastélytól nem messze állíttatta Viktória királynő a herceg 1862-es halálát követően. A területen összesen 11, a királyi család olyan fontos eseményeit ünneplő emlékmű fedezhető fel, mint például Viktória királynő és Albert herceg gyerekeinek házassága. Az emlékművel közül a leghíresebb a kezdőképen is látható Prince Albert Cairn.

(Borítókép: Skóciai piramis. Fotó: Getty Images)