Egereken tesztelték a hormonkészítmény hatékonyságát.

Sokan biztosan felkapják a fejüket, remélve, hogy ezzel a csodaszerrel majd véget vethetnek a kellemetlen másnaposság okozta rosszulléteknek, ám őket el kell szomorítanunk, ugyanis a fejlesztések alatt álló készítményt elsősorban az orvostudomány terén szeretnék alkalmazni.

A Texasi Egyetem tudósai a Cell Metabolism tudományos folyóiratban publikálták munkájukat, mely szerint sikerült részeg egereket gyorsabban kijózanítaniuk úgy, hogy megemelték a szervezetükben az egyébként természetes módon termelődő FGF21 nevű hormon szintjét.

A kutatás ugyan továbbra is zajlik, de a fejlesztés forradalmi áttörést jelenthet a súlyos alkoholmérgezést szenvedő emberek kijózanításában.

A korábbi tanulmányok publikálása során a kutatók már elárulták, hogy a hormon arra ösztönözte a rágcsálókat, hogy több vizet igyanak, ami az alkoholfogyasztással összefüggő kiszáradást segíti megelőzni. Emellett valószínűsíthető, hogy próbálja elnyomni az alkohol iránti vágyat is.

Fordulat a kísérletben

A friss kutatásukban az egyetem szakemberei összehasonlították az FGF21 termelésére nem képes egerek eredményeit a hagyományos társaikéval, miután mindkét csoport kapott egy adag alkoholt.

Bár mindkét csoport szervezete ugyanolyan sebességgel bontotta le az alkoholt, az FGF21-hiányos egerek másfél órával tovább maradtak részegek.

(HGY)

(Borítókép: Részeg férfi. Illusztráció: Getty Images)