A legutóbbi nemzeti ünnepünket elmosta az eső, úgy tűnik, ezúttal sem lesz másképp.

„Ilyen a szerencsénk” – mondhatnánk az ország nevében, ugyanis a tavalyi augusztus 20-ai Szent István napi ünnepség után március 15-én is ránk jár a rúd, ha az időjárást nézzük. 

Tavaly augusztus 20-án emlékezetes volt, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján megtarthatónak tűnt az esti tűzijáték, ám végül a rossz időjárás miatt egy héttel elhalasztották az eseményt. A holnappal kapcsolatban már az OMSZ is óvatosságra int, ugyanis semmi jót nem jósoltak. Az utóbbi napok nyárias időjárása után március 15-én visszatér az enyhe tél. Ma késő délutántól északnyugat felől összefüggő csapadékzóna érkezik, és vonul kelet felé, összességében sokfelé várható eső, zápor. 

A holnap délelőtti óráktól előbb az Északi-középhegységben, majd késő délután a Tiszántúlon is havas esőbe, havazásba válthat a csapadék.

Megmaradó hó legfeljebb a hegyekben lehet. Ma a déli, délnyugati, éjszakától az északira, északnyugatira forduló szelet kísérhetik erős, főként a Dunántúlon és az északkeleti szélérzékeny területen viharos lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 3 és 8 fok között alakul – írja az OMSZ előrejelzése.

Tervezett hivatalos programok a március 15-ei nemzeti ünnepre:

  • 2023.03.15. 09:00 óra – Magyarország Lobogójának ünnepélyes felvonása
  • 2023.03.15. 9:20 – Ünnepi Huszármenet a Nemzeti Múzeumhoz
  • 2023.03.15. 10:30 – Díszünnepség a Múzeumkertben
  • 2023.03.15. 10:00-18:00 óra – Nyitott Parlament
  • Várkapitányság programjai a Budavári Palotanegyedben

(Borítókép: Március 15-ei kokárdák. Illusztráció: Balazs Mohai/MTI)