Edzés, koránkelés, elhivatottság, szigorú étrend – csak pár szempont, melyeknek meg kell felelnie egy fitneszversenyzőnek. A Velvet Magyarország legeredményesebb Fitness Sport Egyesülete, a Just Clear Online Team 2023-as edzőtáborában járt, ahol több mint 30 versenyző felkészítésének rejtelmeibe avattak be minket.

Bara Csaba több mint 20 éve dolgozik a hazai fitneszpiacon a rendezvényszervezés, kommunikáció területein, valamint sportági szakvezetőként. Mint elmondta, az edzőtáborban minden fortélyt elsajátíthatnak azok a nők, akik sikeresek szeretnének lenni ebben a sportágban. Magyarországon egyébként egyetlen fitneszcsapat sem rendez háromnapos edzőtábort úgy, hogy minden költséget maga az egyesület finanszíroz.

„A sikernek ára van, és ezt pontosan tudják azok, akik úgy döntöttek, hogy a mindennapjaikat az edzés és a diéta teszi ki. Ebben a táborban az alap tudás mellé egy komplex, tudatosan összerakott »tananyagot« is kapnak a résztvevők. Az órák között social marketing, póz és járás technika szeminárium, valamint sminkismeretek, és táplálkozási tanácsadás is szerepel” – kezdte a Velvetnek a Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál szervezője, miközben a háttérben kemény edzés folyt.

Felmerült a kérdés, hogy a hölgyeknek miért kell például a sminkelés rejtelmeiről órát tartani, amikor azonban élőben is szemügyre vehettem, pontosan milyen technikáról van szó, megértettem: itt egy sokkal összetettebb dolog zajlik.

„Azért van például versenysmink alapismeret óra, mert amíg a magyarországi versenyeken egy professzionális csapat segíti a hölgyeket, egy külföldi megmérettetésen már maguknak kell elkészíteniük a sminkjüket. Nem mindegy, hogy milyen sminket kensz magadra, ezt is árgus szemekkel figyeli a szakmai szűri. Az edzőtáborban egy JC Beauty Team elkészítette, majd online megosztotta a versenyzőkkel a kész munkákat, így a későbbieknek könnyedén megnézhetik, mi a helyes technika. A personal brand és social marketing órák a 21. században elengedhetetlenek. Tisztában vagyunk azzal, hogy szükséges saját új imidzset létrehozni, a már meglevőt pedig néha felújítani, felfrissíteni. Idén Bernáth Odett volt ebben a segítségünkre. A póz és járás technika szeminárium az egyik legfontosabb. A versenyzőknek tisztában kell lenniük például a négy alapfordulattal.

Nem mindegy, hogy állsz meg a színpadon, hogy közben melyik profilod mutatod, illetve, van egy úgynevezett I, mint Ilona séta a bevonulásnál, mely szintén rendkívül fontos.

Ezt is tudniuk kell, hogyan épül fel, ezért egyenként is foglalkozunk velük. Ebben Szalai Evelin (háromszoros Diamond Cup győztes – a szerk.) adott tanácsot a jelenlévőknek” – tette hozzá Bara Csaba. A szakember azt is megosztotta a Velvettel, hogy a csapat több nagyszabású versenyre készül: az Európa-bajnokságra, ami május 4-8. között lesz Spanyolországban, a június 4-én, Budapesten megrendezésre kerülő IFBB Diamond Cup-ra, illetve, az először megrendezésre kerülő bikini fitness és fitmodell Európa Kupára.

Testkultúra és járástechnika

Kíváncsiak voltunk, hogyan néz ki egy póz és járás technika szeminárium, ezért meglátogattuk Szalai Evelin óráját. Szalai az elmúlt években temérdek elismerést szerzett: IFBB Magyar Kupa, és BioTech USA Kupa győzelmek, IFBB Európa-bajnokság bikini fitness 5. hely, valamint a Budapesten megrendezésre került IFBB Diamond Cup-on két kategóriában is diadalmaskodott. A sportoló szerint ebben a táborban az egyik a fő cél, hogy az egyesület versenyzőit szakmailag, és fizikálisan is „felrázzák”.

„A feladatom többek között az volt, hogy pózoktatást, színpadi mozgást gyakoroltassak velük. A versenyzők ügyesek, motiváltak, a szezonban biztosan lesz olyan, aki eredményesen végez. Ez, ahogy más versenysport is megköveteli, hogy az ember több éven keresztül folyamatosan fejlessze a képességeit” – mesélte Szalai Evelin, majd részletesen kifejtette, pontosan milyen szempontoknak kell megfelelnie annak, aki itt szeretne helytállni.

„Legfőképp a tartásukat figyelem, ez az egyik alappillér. Az IFBB szigorú szabályokat hozott például a pózolásra: nem mindegy, hogyan tartjuk a lábunkat, vagy a hátpóznál mennyire tartjuk feszesen magunkat. A pózolásban nemrég volt változtatás: a jövőben nem csavarhatod ki az egyik csípődet, hanem az egyik lábadra kell terhelned a testsúlyt. A magassarkúban járás is egy külön procedúra. Van olyan versenyző, aki a hétköznapokban nem hord ilyesfajta kiegészítőt, itt viszont vonulni, járnia kell benne, közben pedig mosolyogni. Összetett feladat, igyekeztem javítani a hibákon.

Egy igazán megszállott versenyző egyébként minden nap, miután felkelt és megette a reggelijét, perceken keresztül csak pózol a tükörben. Ez egy életforma.

Sokan nem is látják, mennyi energia és felkészülés van ezekben a versenyekben. Nem elég, hogy szépek legyünk, itt a hajunkon át a sminkünkig, a bikiniken át a cipőkig mindennek tökéletesnek kell lennie.”

Nincs többé tangabugyi

A tanga már a '80-as években meghódította a női szíveket, és azóta is uralja az alsóneműk világát. Bár a fitneszversenyeken is évtizedek óta használják, 2023-ban a világszövetség úgy határozott, hogy többé nem léphet tangabugyiban színpadra egy versenyző sem. Szalai Evelin nem tudja, mi állhat a döntés hátterében.

„Idéntől nem mindegy, hogy a fenekednél hogyan van a takarás. Eljött a »mama« bugyik ideje. A színpad közelébe sem engednek, ha ilyen bikinid van. A férfiaknál is volt kisebb változtatás a póznadrágnál. Úgy gondolom, hogy ha egy nő megdolgozott azért, hogy szép, formás feneke legyen, akkor igenis hadd mutassa meg a közönségnek, viszont el kell fogadnunk a szövetség döntését. Azt még hozzá tenném, hogy ezek a bikinik nem olcsók, tehát aki megvette őket a szezonra, most cserélheti őket. A saját bikinim például Oroszországból származik, onnan rendeltem, az ára 200 ezer forint” – nyilatkozta Szalai, aki 2023 őszén lesz újra látható a színpadon, addig is alapozik, és fejleszti magát.

Nem megengedett a dopping használata

A dopping teljesítményfokozó természetes, vagy mesterséges szerek összefoglaló neve. Minden versenyző az IFBB által komoly doppingellenőrzéseknek van alávetve. Szalai Evelin például a kiemelt sportolók kategóriájába tartozik. Ez azt jelenti, hogy két-három havonta vizelet és vérmintát kell adnia.

(Borítókép: Pózoló modell, illusztráció Fotó: Getty Images)