Azt egyelőre még nem tudni, hogyan is tesztelnék a 70 feletti sofőröket.

Az EU célja, hogy 2050-re egy halálos baleset se történjen az utakon, ennek érdekében pedig új szabályokat vezetnének be a sofőrökre. A készülőben lévő módosítás szerint, ha valaki 70 év felett is meg szeretné tartani a jogosítványát, bizonyos teszteket meg kell ismételnie, ezzel igazolva, hogy alkalmas a vezetésre.

A terv az, hogy 2030-ra a felére – kevesebb mint 10 ezer – csökkentik a halálos balesetek számát. Egyes adatok szerint ugyanis 2022-ben valamivel több mint húszezre haltak meg az utakon Európában.

Magyarországon a következő időközönként kell elvégezni orvosi alkalmassági vizsgálatot:

  • betöltött 50. életév alatt: 10 évente
  • 50-60. életév között: 5 évente
  • 60-70. életév között: 3 évente
  • betöltött 70. életév felett: 2 évente

Külföldi helyzet

Szlovákiában egyébként a 65 év feletti sofőröknek ötévente kötelező az orvosi vizsgálat. Németországban egy-egy baleset után is kötelezhetik a sofőrt alkalmatossági tesztre. Dániában a 75 év felettieknek orvosi igazolás kell, 80 év felett pedig évente kérvényt kell benyújtaniuk a vezetéshez. Spanyolországban 65 év felett ötévente kell megújítani a jogsit, Nagy-Britanniában 70 év felett háromévente, de ott még egy kérvényben fel is kell tüntetni minden egészségügyi problémát. Olaszországban a jogsit már 50 év felett ötévente meg kell újítani. A 70 éven felülieknek ezt háromévente, a 80 éven felülieknek pedig kétévente kell elvégezniük.

(Forrás)

(Borítókép: Vezetés. Illusztráció: Getty Images)