Egy igazi kontaktsport a kabbadi, amelyet hazánkban nem igazán ismernek.

A kabaddi Indiából indult évszázadokkal ezelőtt és hatalmas népszerűségre tett szert, de mi magyarok alig ismerjük. Kipróbálását csak saját felelősségre ajánljuk, de összességében nagyon jó szórakozásnak tűnik!

A játék a bronzkor környékén, Indiában alakult ki, az első versenyeit az ázsiai országban élő Yadava-népcsoport bonyolította le. A kabbadi aztán a 20. század során kapott saját szabályrendszert és ekkor intézményesült a játék. 

A kabaddit valahova a fogócska és a birkózás közé lehetne belőni, egy kicsit mindkettő van benne. A pontozás nagyon egyszerű: minden sikeres akció egy pontot ér. Az indiai verzióban egyetlen csibész támadó áll szemben négy védővel, akik összekapaszkodva fogadják a támadót. A támadónak meg kell érintenie egy védőt, majd pontosan ennek a védőnek kell lebirkóznia ugyanazt az ellenfelet. Ezt még azelőtt kell megtennie, hogy a támadó beérne saját térfelére, akkor ő kapja a pontot.

A sportágban rendeznek különböző kontinensviadalokat is, amelyeken természetesen hagyományosan az ázsiai országok a legjobbak.

(Borítókép: Kabbadi. Fotó: Hindustan Times/Getty)