Március 25-én lesz negyven éve, hogy a Madách Színház bemutatta a Macskák című musicalt. Az évforduló alkalmából ezen a napon különleges, jubileumi előadásokkal várják a közönséget.

Március 25-én délután és este különleges produkcióban lehet részük a nézőknek − áll a színház MTI-hez eljuttatott közleményében. 1983-ban még vélhetően senki nem gondolta volna, hogy Szirtes Tamás rendezésében és Seregi László koreográfiájával ekkora sikert arat hazánkban a Macskák című musical. Pedig ma már tudjuk, hogy a magyar színházélet egyik legmeghatározóbb és legkedveltebb darabjáról van szó.

A hazai repertoárban még sosem volt rá példa, hogy egy előadás 40 évig megszakítás nélkül legyen műsoron, az eredeti rendezésben, koreográfiával, változatlan formában.

A Macskák előadás fogalommá és a magyar színháztörténet részévé vált az utóbbi 40 évben. Az ünnepi előadáson egyszerre ünneplik a produkció múltját, jelenét és jövőjét. Közel egy éve még az 1500. előadást ünnepelhettük, míg 2023-ban a 40 éves évfordulót.

Megidézünk mindenkit a múltból, színpadra lép mindenki a jelenből és felfestjük a Macskák jövőjét

1982-ben kapta meg közvetlenül a londoni premier után láthatta a magyar közönség az akkori színházi világ egyik legnagyobb szenzációját. T.S. Eliot angol költő Macskák könyve című versciklusát zenésítette meg Andrew Lloyd Webber, és ebből készült a Macskák című musical, amely a londoni West Enden 21 évig, a New York-i Broadwayn pedig 24 évig volt műsoron.

A darab rendezője arról is elmélkedett, hogy mekkora hatása volt a Madách színház életére a darabnak. Véleménye szerint a Madáchban ekkortól jöttek rá, hogy a musical igenis sikeres formátum és a ma már a legnagyobb színpadi zenés darabok közül sokat a Madáchban játszanak. 

(Borítókép: Macskák musical. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)