A nemrég még a Vértesben észlelt farkas már a dél-budai agglomerációban jár.

A farkas pontos hollétét az a svájci szervezet közölte, amely az állatba ültetett jeladóval követi nyomon az elcsatangolt példányt. Az M237-es egyedként emlegetett állat légvonalban már több mint 700 kilométert tett meg egy év alatt.

Közel egy éve a svájci Surselva régióból indult útnak és most már Budapest környékén jár.

A természetvédelmi csoport, amely figyeli az állatot tájékoztatta a magyar természetvédelmi hatóságokat az állat helyzetéről. Ők nem számítanak arra, hogy huzamosabb ideig itt marad a jószág, ugyanis a farkas kifejezetten kerülik az emberi tevékenységet, sőt könnyen inába száll a bátorságuk. 

A vadon élő farkas emberre történő támadása Európában nem ismert, és Magyarországon sem fordult elő ilyen eset egyetlen alkalommal sem

– írták.

Ennek ellenére mint minden vadon élő állattal, így a farkassal is érdemes óvatosan bánni. Amennyiben véletlenül meg is pillantjuk, akkor se zavarjuk meg, vagy lépjünk fel fenyegetőleg, hiszen mégiscsak vadállatról van szó. 

Ezért vannak magányos farkasok is

A farkasok falkában élnek. Ezt a legtöbben már kisiskolás korban megtanuljuk. De vajon hogyan lesz a falka? A falka két magányos, ellentétes nemű farkas egymásra találásából, és az ő kölykeikből lesz. Megfigyelések szerint az utódok 1-3 éves korukig maradnak szüleikkel, és egyszerre több generációnyi utód is lehet a falkában. A falkán belül egyszerre csak egy ivarérett nőstény van, az anya, mert a fiatalok még az ivarérettség előtt elhagyják a falkát. Ha nem találnak párra, akkor elpusztulnak, mert hosszú távon csak falkával együtt tudnak életben maradni.

(Hellovidék)

(Borítókép: Szürke farkas. Illusztráció: Filip Canik / 500px/Getty)