III. Károly király trónra lépése óta először részesítette elismerésben és a velük járó címekben az erre érdemesnek talált jelölteket.

Az utóbbi hetven évben hivatalosan II. Erzsébet királynő adományozta ezeket a kitüntetéseket és címeket a kormány felterjesztése alapján. Brian Mayt, aki az 1707 nevet tartalmazó lista világhírű kitüntetettjei között szerepel, a király a hivatalos indoklás szerint a zene szolgálatában kifejtett munkásságáért, és jótékonysági tevékenységéért emelte a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra.

A hivatalos ceremóniát kedden tartották a londoni Buckingham-plaotában, ahol Sir Brian Mayt az uralkodó személyesen ütötte lovaggá. Sir Brian évtizedek óta szoros kapcsolatban áll a brit királyi családdal: a néhai II. Erzsébet királynő 21 évvel ezelőtti aranyjubileuma, vagyis trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat máig emlékezetes mozzanata volt, amikor May a Buckingham-palota tetején gitározta el a brit nemzeti himnuszt.

May a lovaggá ütés ceremóniája után elmondta: a királlyal is fenntartott bizonyos szintű kapcsolatot az elmúlt években, és mivel egyidősek, erőteljes érzések fűzik hozzá.

Lovagi címével Sir Brian May a brit zenei élet igen rangos társaságának tagja lett: a korábbi években hasonló elismerésben részesült mások mellett Sir Elton John, Sir Paul McCartney, Sir Ringo Starr, Sir Mick Jagger, Sir Rod Stewart és Sir Tom Jones.

(MTI)

(Borítókép: Brian May Fotó: Victoria Jones - WPA Pool/Getty Images)