Véget ért az álom: az FTC kiesett a labdarúgó Európa-ligából. A zöld-fehérek azonban így is tetemes összeget kerestek az európai kupában.

Az FTC sorsa tegnap pecsételődött meg, miután a német Bayer Leverkusen 2-0-ra győzött a Puskás Arénában, ezzel összesítésben 4-0-val búcsúztatta a magyar csapatot. A Fradinak ettől függetlenül nincs oka szégyenkezni, ugyanis magyar csapat több mint 20 éve nem jutott idáig európai kupasorozatban. Ráadásul a sok körös menetelésnek anyagi vonzata is van, ami magyar szinten igencsak nagy össze. 

Az UEFA mindegyik kupasorozatban tulajdonképpen négyféle jogcímen ítél meg díjazást:

  • rajtpénz a főtáblára kerülésért
  • pontpénz minden győzelem és döntetlen esetén
  • a korábbi évek szereplését figyelembe vevő, koefficiens alapú díjazás
  • televíziós piac mérete alapján adott díjazás, az ún. market pool

Az Európa Ligában a Bajnokok Ligájához képest (kb. 2 milliárd euró) csupán alamizsna: 465 millió euró kerül szétosztásra, de magyar viszonylatban ez is nagy pénznek számít. Az EL-ben a főtáblára kerülés 3,63 millió eurót ér, és minden győzelemmel további 630 ezer eurót, míg a döntetlennel 210 ezer eurót  lehet keresni. Az EL esetében külön díjazzák a csoportgyőzteseket, és a csoportok második helyezettjeit, előbbiek 1,1 millió euróval, utóbbiak 550 ezer euróval gazdagodnak. A negyeddöntő eléréséért újabb 1,8 millió euró, az elődöntőért 2,8 millió euró, a döntőbe kerülésért pedig 4,6 millió euró jár. A finálé nyertese további 4 millió euróval is gazdagabb lesz.

Az UEFA díjszabása alapján az EL-csoportkörbe jutó csapatok 3.63 millió eurót kapnak, ezen felül az FTC az elmúlt tíz év koefficiense alapján további 924 ezer euróra volt jogosult. Megszerzett pontonként további 210 ezer eurót, azaz a csoportkörben szerzett tíz pontnak köszönhetően 2.1 millió eurót kaptak, ami mellé a csoportgyőzelemért 1,1 millió euró járt. Az UEFA a nyolcaddöntőbe jutást 1,2 millió euróval díjazta.

Mindent együttvéve a zöld-fehérek összesen 8.95 milliót kerestek az Európa-liga 2022–2023-as kiírásában. 

Amennyiben az FTC bejutott volna a negyeddöntőbe, úgy további 1,8 millió euró ütötte volna a markát, ám ezt végül a Leverkusen kapta. 

(sportsmarketing.hu)

(Borítókép: Az FTC-Leverkusen csapatai a Puskás Arénában. Fotó: Szirtesi László/Getty)