Budapesten él, de még nem fedezte fel igazán a várost? Induljon el egyedül vagy családjával, és tekintsen egy turista szemszögéből hazánk fővárosának látnivalóira.

Mi magyarok szeretünk külföldön nyaralni és megnézni más országok nevezetességeit, de hajlamosak vagyunk elfelejteni, és a hétköznapokban könnyen belefeledkezünk, hogy milyen gyönyörű is Budapest. Éppen ezért alább összeszedtünk egy listát, amelyen a külföldiek számára legérdekesebb budapesti látnivalókat összegeztük.

Halászbástya

A Várhegy ikonikus, neoromán stílusú építménye. Neve arra utal, hogy a középkorban a várfal ezen részét a halászok céhe védte. Történelmi atmoszféra, csodás kilátás a városra – elő a fényképezőgépekkel!

Budavári Palota

A 13. századtól a magyar királyok otthona volt, számos újjáépítés után ma Budapest egyik legfontosabb turisztikai és kulturális központja. Kezdje itt a város felfedezését!

Mátyás-templom

A Budai Vár ékessége a 13. században épült templom, amely számtalan újjáépítés után ismét a régi fényében tündököl. Tetejét Zsolnay-cserepek, belső terét Lotz Károly freskói díszítik.

Parlament

A lenyűgöző, neogótikus stílusú Országház közel 20 évig épült. Először a honfoglalás ezredik évfordulóján, 1896-ben ülésezett itt az Országgyűlés. Jelenleg itt őrzik a Szent Koronát is.

Hősök tere

Budapest ikonikus, legtágasabb tere az 1896-os millenniumi ünnepségre készült el. A félkör alakú emlékmű 14 szobra a magyar történelem emblematikus személyiségének állít emléket.

Lánchíd

Az első állandó híd Buda és Pest között több mint 160 éve épült. Nappal méltóságteljes formájával és gyönyörű részleteivel, éjszaka díszkivilágításával nyújt lenyűgöző látványt. A felújítás után hamarosan ismét látogatható lesz. 

Gellért-hegy és Szabadságszobor

A budai Duna-parton álló 235 méteres hegyről gyönyörű kilátás nyílik a városra. Itt található a Szabadságszobor, Szent Gellért szobra és az egykor erődítménynek épült Citadella.

Szent István-Bazilika

A pazar freskókkal, stukkókkal és márvánnyal gazdagon díszített épület akár 8000 fő befogadására is alkalmas. Itt őrzik Szent István király mumifikálódott jobb kezét, a Szent Jobbot. Az Esztergomi Bazilika után, Magyarország második legmagasabb egyházi épülete. 

Vajdahunyad Vára

A vár egy erdélyi kastély másolata. Azzal a céllal épült a Városligetben, hogy ezerévnyi magyar építészet fő stílusjegyeit a gótikától a barokkig egyetlen épületben mutassa be.

Dohány utcai Zsinagóga 

A világ második legnagyobb zsinagógája. Az épület akár 3000 főt is képes befogadni. A pesti Nagyzsinagóga gyönyörűen felújított, különleges épülete imaházként és múzeumként is működik.

Magyar Állami Operaház

Ybl Miklós mesterműve, a neoreneszánsz Operaház freskókkal díszített belső terei nem csak az előadások alkalmával látogathatók: napi kétszer vezetett túrán járhatjuk be az épületet.

Fővárosi Nagycirkusz

Közép-Európa egyetlen kőcirkusza 1889 óta várja a Városligetben a közönséget. A látványos showelemekkel, attrakciókkal gazdagított előadások felhőtlen szórakozást biztosítanak.

Széchenyi Fürdő

A Széchenyi gyógyfürdő Budapest és egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexuma. Termálvize számos panaszra nyújt enyhülést. A komplexum három kültéri és 15 beltéri medencével rendelkezik. 

(Borítókép: Szent István bazilika. Fotó: Róka László/MTI)