Meglévő készülékeink tudatos használatával is jelentős lépéseket tehetünk a tehetünk a takarékosság irányába.

A hűtő elhelyezésénél figyeljünk oda, hogy ne helyezzük sem sugárzó hőforrás – például radiátor – közelébe vagy olyan helyre, ahol közvetlen napsugárzás érheti, ettől ugyanis rövidülhet a készülék élettartama és a fogyasztás is jelentős mértékben megnőhet. A készülék hátulján lévő kondenzátorrács jó szellőzést igényel, ezért minimum 5 cm-re helyezzük el a faltól, félévente pedig portalanítsuk a rácsot.

Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, illetve szigetel-e az ajtó.

A No Frosttechnológiával rendelkező gépek forgatják a normál hűtőtérben és a fagyasztóban lévő levegőt, ígyegyik részben sem fordul elő jegesedés, ami rontaná az energiahatékonyságot, illetve a rendszeresleolvasztással sem kell bajlódnunk. Ha a gépünk nem rendelkezik ilyen technológiával, érdemesévente kétszer leolvasztanunk, ezzel jelentősen javíthatjuk annak energiahatékonyságát.A modern tévékészülékek rendszerén belül gyakran választható energiatakarékos beállítás, ecoüzemmód, amit érdemes legalább az esti tévézésnél aktiválni. A fogyasztásunkat azzal is tudatosabbá tehetjük, ha kerüljük az úgynevezett „háttértévézést”, vagyis hogy úgy menjen a műsor a készülékünkön, hogy nem is figyelünk rá.

Az energiatakarékossághoz tartozik a tudatos vízfelhasználás, a pazarlás elkerülése is.

Gyakori tévhit, hogy a mosogatógépek túl sok vizet használnak el - ezek a készülékek azonban egy ciklus során körülbelül 11-14 liter vizet fogyasztanak, takarékos üzemmódban pedig akár 9 literre is csökkenthető ez a mennyiség. Ezzel szemben kézi mosogatás esetében, ha csak 3 percig folyatjuk a vizet, már elérjük a 9 litert. A mosogatógéppel ráadásul sokkal higiénikusabb eredményt érhetünk el, hiszen ezek a készülékek akár 60-65 fokos vízhőmérséklettel is üzemelhetnek, míg egy kézi mosogatást problémás lenne ilyen forró vízzel biztonságosan megoldani. A fűtés lekapcsolásával csökkenthető az energiafogyasztás, viszont lényeges, hogy a milyen esetekben, hány fokkal tekerjük lejjebb a hőmérséklet szabályzót.

Akkor járunk a legjobban, ha a távollét hosszától függően, kisebb-nagyobb mértékben mérsékeljük a beltéri hőmérsékletet, így ugyanis nem hűl ki annyira a lakás, hogy azután túl sok energiába kerüljön az újbóli felfűtése.

Ha csak munkába megyünk, 2-3 fokkal érdemes csökkenteni a beltéri hőmérsékletet, ha pedig hosszabb időre elutazunk, ajánlott temperáló fűtést alkalmaznunk annak érdekében, hogy elkerüljük a nemkívánatos páralecsapódásokat vagy elfagyásokat – írja az LG sajtóközlemény. 

(Borítókép: Kezet mosó férfi, illusztráció Fotó: Getty Images)