Lőtt már célba borsóval? Esetleg ön is vívott kartoncsővel? Szavazzon!

Célbalövés borsóval

Igen, ez a sportág valóban létezik. Az 1970-es évek óta hivatalosan minden évben versenyt is rendeznek belőle, igaz, 2020-ban és '21-ben elmaradt a Covid-járvány miatt.

A feladat nagyon egyszerű: a versenyzők egy nagyjából 30 centiméteres céltáblára „tüzelnek" egy köpőcső segítségével. A kreatívabb versenyzők olykor egészen különleges módon igyekeznek feldíszíteni a szerszámukat.

Telefonhajítás

Valljuk be, olykor sokunknál elgurul a gyógyszer és az otthonunkban is gyakoroljuk ezt az egyébként létező sportot. Ha elege van a telefonjából és legszívesebben elhajítaná, akkor ezt a mérkőzést önnek találták ki. Telefonhajító-verseny a 2000-es évek eleje óta létezik. A versenyzők választhatnak egyet a különböző súlyú eszközök közül, amelyet aztán jól elhajítanak.

A rekordot egy belga úriember, bizonyos Dries Feremans tartja, aki több mint 110 méterre hajította el az egyik készüléket.

Kartoncsővívás

Aki megörült volna, hogy egymást agyba-főbe verő emberekről lesz szó, annak szomorú hírünk van: szigorú kikötés, hogy nem szabad fejre célozni, sem fájdalmat okozni az ellenfélnek ebben a különös sportban, amelyben nem akármilyen „fegyverrel” küzdhetünk: kizárólag az illetékes szövetség által jóváhagyott kartoncsövek használhatók.

A nap végén a győztes az lesz, akinek a „kardja” a legtovább bírja a gyűrődést.

Feleségcipelés

A feleségcipelés (finnül eukonkanto) egy olyan sportág, amelyben a férfiak akadályokat teljesítenek. Mi a nehézség? A létező legnagyobb nehezítést kapják: a feleségükkel a nyakukban kell átjutniuk a barikádokon. A lényeg, hogy a pályát a lehető leggyorsabban teljesítsék. Ezt a sportágat először a finnországi Sonkajärviben művelték 1992-ben, azóta is itt rendeznek versenyt minden év júliusának első felében.

Az első helyezett jutalma a feleség súlyának megfelelő mennyiségű sör.

Sakkboksz

A sakkboksz pontosan az, aminek hangzik – az ellenfelek mattolásának, majd kiütésének a hibridje. Minden meccs 11 fordulóból áll, amelyeken a versenyzők felváltva gyakorolják a hagyományos sakkot és az ökölvívást. A sport feltalálásának logikája egyszerű volt: a versenyzők egyszerre tornáztatják az agyukat és a testüket a sport űzése közben. Azért valljuk be, elég abszurd belegondolni, hogy miután véget ért a néma csöndben lejátszott sakkparti, az asztalt szépen elpakolják középről és az ellenfelek elkezdik gyepálni egymást.

Ön próbálta már bármelyiket ezek közül a sportok közül?

(Borítókép: Feleségcipelés. Fotó: Anadolu Agency/Getty)