Szamarak szállítják el a gyerekekhez a könyvtári könyveket egy kolumbiai kis faluban. A Biblioburro, vagyis „Könyvtáros szamár” nevű kezdeményezés egy helyi férfi ötlete volt, aki a településen egyedül rendelkezett könyvekkel.

Luis Soriano nyelvtanár az egyetlen ember a La Gloria nevű kolumbiai faluban, aki könyvekkel büszkélkedhet. Hogy a különböző, nagyjából 70 rendelkezésére álló kötet rejtette tudást és izgalmasabbnál izgalmasabb világokat a helyi gyerekekkel is megossza, előállt a könyvtáros szamár ötletével.

Valójában azt elégelte meg, hogy diákjai könyvek hiányában nem tudtak fejlődni, illetve a házi feladatokat sem tudták időben elkészíteni. Ezért fogta magát, összeeszkábált néhány hordozható polcot, és szamárháton elindult a tanítványai messze eső, nehezen megközelíthető otthonai felé.

Küldetésében az sem akadályozta, hogy néhány évvel ezelőtt elveszítette az egyik lábát, amelynek helyére protézis került.

A könyvek hordására és saját maga szállítására összesen két szamarat fogott be. Alfa és Beto számára nem volt idegen a szállítás, hiszen ezelőtt vizet hordtak, a vödröket pedig egyebek mellett enciklopédiák, spanyol nyelvkönyvek, regények, történelemkönyvek, ifjúsági olvasmányok és szótárak váltották fel.

A Biblioburro ma már több mint 4500 könyvet, köztük tankönyveket és gyerekkönyveket kínál az olvasóknak, akiknek táborát már nemcsak a helyi gyerekek, hanem a környező falvak csemetéi, illetve a szerény körülmények között működő iskolák diákjai erősítik.

Luis Soriano arról álmodik, hogy szülővárosában egyszer létrehoz egy kulturális központot dacolva a helyi hatalommal, mozgó könyvtárával ugyanis nem tartozik a rezsim kedvencei közé.

(Földjáró)

(Borítókép: Szamár. Illusztráció: Getty Images; GIF: giphy.com)