Ezeknek az edzőknek biztosan nem kell aggódniuk a nyugdíjazás után.

A világ legjobban kereső trénerei között nem meglepő módon elsöprő fölényben vannak a fociedzők, ám itt-ott felbukkannak más sportágak neves szakemberei is. Íme, ők voltak a legjobban kereső edzők 2022-ben:

  1. Diego Simeone 49 millió dollár (17 milliárd forint) – Atlético Madrid
  2. Jose Mourinho 27 millió dollár (9,8 milliárd forint) – AS Roma
  3. Ernesto Valverde 26 millió dollár (9,5 milliárd forint) – Athletic Bilbao
  4. Pep Guardiola 24 millió dollár (8,7 milliárd forint) – Manchester City
  5. Bill Belichick 20 millió dollár (7,2 milliárd forint) – New England Patriots
  6. Jürgen Klopp 18 millió dollár (6,5 milliárd forint) – Liverpool FC
  7. Rafa Benitez 18 millió dollár (6,5 milliárd forint) – csapat nélkül
  8. Antonio Conte 18 millió dollár (6,5 milliárd forint) – Tottenham Hotspur
  9. Sean McVay 15 millió dollár (5,5 milliárd forint) – Los Angeles Rams
  10. Carlo Ancelotti 12,5 millió dollár (4,5 milliárd forint) – Real Madrid

A top 10-ben nyolc labdarúgó edző mellett két amerikai futballban jártas szakember kapott helyet. Érdekesség, hogy a két tengerentúli tréner adja a legfiatalabb (McVay, 37) és a legidősebb (Belichick, 70) edzőt a listán. Amerikában a szokások szerint fizetési sapkák vannak a legtöbb sportágban (NBA, NFL, NHL) éppúgy a játékosok, mint az edzők esetében. Ezen oknál fogva sokkalta nehezebb dolog nemzetközi szinten ennyire versenyképes fizetést kiharcolniuk az NFL edzőinek. 

Ami a labdarúgó edzőket illeti: a mai fociban szinte határtalan távlatokat nyitnak a fizetések terén a leggazdagabb klubok által nyújtott lehetőségek. Nem kis meglepetés, hogy az Atlético Madrid edzője, Diego Simeone vezeti a legtöbb pénzt kereső edzők listáját, hiszen az Atlético az utóbbi 1-3 évben aligha tudhat sikeres időszakot maga mögött. Az argentin edző korábban kétszer is Bajnokok Ligája döntőbe juttatta a csapatát és spanyol bajnoki címet is nyert. Vélhetően a szerződése alapján neki járó összeg leginkább ezeknek a korábbi sikereknek köszönhető. 

A listán szereplők közül Pep Guardiola, Jürgen Klopp, Antonio Conte és Carlo Ancelotti azok, akiket futballberkeken belül top-edzőként emlegetnek.

Ehhez képest Ancelotti fizetése a Real Madridnál jócskán elmarad riválisaiétól, holott az olasz szakember az utóbbi években többször is BL-győzelemre vezette csapatát.

A listán Ernesto Valverde neve is érdekes lehet, aki jelenleg az Athletico Bilbao edzője, ám miután menesztették a Barcelonától, még hosszú ideig a katalánok is fizették a bérét, ami a szerződése szerint járt neki. A Barcelona egyébként az utóbbi időben többször is pórul járt az edzőivel: Valverde, majd Koeman is vakvágánynak bizonyult, de mindkét edző bérét kénytelenek voltak kifizetni, miközben anyagi gondokkal küzdöttek. Nem csoda, hogy a jelenlegi edzőjük, Xavi Hernándeznek be kell érnie „mindössze” 10 millió euróval, mai árfolyamon 3 milliárd 913 millió forinttal évente.

(via)

(Borítókép: Diego Simeone. Fotó: Alex Caparros/Getty)