Egyes gyűjtőknek minden pénzt megér, mások aligha értik, hogyan képes kiadni valaki egy matricáért egy valag pénzt. Egy Lionel Messit ábrázoló VB-matricáért nem kevesebb, mint 115 ezer fontot fizettek nemrég különlegesen ritka jegyei miatt.

A futballrajongók legnagyobb örömére bizonyos időközönként kiadja a világ említésre méltó focistáit felsorakoztató matricagyűjtő albumát az 1961-ben alapított, képregény nyomtatással és terjesztéssel, internetes és multimédiás projektekkel, valamint matrica- és sportkártyákkal foglalkozó Panini nevű olasz vállalat. A legutolsó, idén januárban piacra dobott albumban a létező legjobb játékosok szerepelnek. Az összegyűjthető matricák kijelölt helyein kívül megtalálhatók benne a legfontosabb klubok statisztikai adatai 2017-től 2022-ig.

Ezelőtt a 2022-es világbajnokság apropóján jelent meg egy album, a megszerezhető levonók között pedig ott ékeskedett Lionel Messi portréja is. Persze a VB vége előtt még senki sem tudta, mennyit fog érni a Messit ábrázoló matrica, hát még az a darab, amelyiket teljesen egyedüliként fekete szegéllyel nyomtattak.

A világbajnok futballista a képen az argentin válogatott színeiben, kék-fehér csíkos mezben szerepel.

A matrica eredetileg egy átlagos, összesen öt darab levonót tartalmazó Panini-csomagba került, amelyet egy bizonyos Henry Barrios vásárolt meg a matricaalbumába. Szerencséjére a bajnokság végeztével észrevette, hogy a Messit ábrázoló darab különleges szegélyezésével a Panini futballmatricák Szent Grálja. Miután az argentin játékos dicsőségre vezette a csapatát, Barrios úgy döntött, árverésre bocsátja a matricát, amelyért nem kevesebb összeget, mint 

115 ezer angol fontot, mai árfolyamon 50 millió forintot fizetett egy gyűjtő.

(Borítókép: Lionel Messi. Fotó: Getty Images)