Hatékony és időtakarékos edzésmódszert keres, ami egyszerre teljesítménynövelő és alakformáló hatással is bír? Ismerkedjen meg a Tabatával!

A mai felgyorsult világban az idő létfontosságú tényező. Különösen igaz ez, ha edzésről beszélünk. Fontos, hogy könnyen és gyorsan végrehajtható feladatokat végezzünk, hogy maradjon idő a további teendőinkre is. 

A kutatók arra jutottak, hogy az intervallumok meghatározott rendszerével jól fejleszthető mind az erő, az állóképesség és összességében az általános erőnlét.

Mégis a Tabata-módszer egyik nagy gyakorlati előnye, hogy bárhol használható  

Végezhető saját testsúllyal vagy különböző eszközökkel, akár otthon és az edzőteremben is. Az edzés lényege, hogy 4 percen keresztül folyamatosan váltakozik a 20 másodperces magas intenzitású mozgás és a 10 másodperces pihenő. Egy adott gyakorlatból tehát egyszerre 8 ismétlést kell végezni.

A munka szakaszban maximális erőbedobással kell dolgozni, míg a pihenő szakaszban el kell érni a teljes nyugalmi szintet. A módszer a kezdő hobbisportolóktól az élsportolókig bárkinél alkalmazható. Természetesen megfelelő bemelegítéssel kell az edzést elkezdeni, és a végén a levezetésre is időt kell szánni.

Dr. Tabata Izumi

Az edzésmódszer névadója, egyben kidolgozója, egy japán orvos, dr. Tabata Izumi, aki a japán gyorskorcsolya válogatott mellett dolgozott. Azt kutatta, hogyan lehet a sportolók teljesítményét növelni. Az általa kidolgozott protokoll során az atlétáknak maximális intenzitással kellett bizonyos időtartamú sprinteket végrehajtaniuk, amelyeket pontosan meghatározott pihenőidők követtek.

(Borítókép: Férfi edz. Illusztráció: Shutterstock)