Folyton átlépi a sebességhatárt, de már észre sem veszi? Nap mint nap belefut a VÉDA-rendszer kameráiba és már a gatyája is ráment? Van egy hely, ahol 70 km/órás sebességig nyugodtan nyomhatja a gázpedált lakott területen belül, ám itt a gyorshajtási büntetések helyett ezt kell megfizetnie – ha akarja.

Mielőtt azonban élne a lehetőséggel, több ezer kilométert kell utaznia: a nem mindennapi lehetőségről ugyanis nem hazánkban, hanem Izraelben döntött a kormány. Az úgynevezett Fast Lanes nevű program bevezetésének oka, hogy az országban túlterheltek az utak, az utóbbi nyolc évben ugyanis több mint egymillióval nőtt a gépkocsik száma. A forgalmi torlódások – kiváltképp Tel-Avivban és Jeruzsálemben – akkora problémát jelentenek, hogy már kimutathatóan korlátozzák a nemzeti gazdaság fejlődését.

A Fast Lanes hatékony, valós idejű forgalomszervezéssel, egy rendszerként kezel parkolókat, dinamikus díjfizetéssel használható, gyors haladást biztosító prémium sávokat, és nagy kapacitású, ingyenes buszjáratokat.

Az alapvető cél, hogy vonzóbbá tegyék a tömegközlekedést, ugyanakkor gyorsabb haladási lehetőséget biztosítsanak azok számára, akik semmiképpen sem szeretnék letenni az autójukat.

Ők külön megszabott díjfizetés ellenében a buszsávokban közlekedhetnek majd legfeljebb 70 km/órás sebességgel

Hogy megelőzzék a sávok túlterheltségét és ezzel a közösségi közlekedés akadályozását, maximalizálják a kiadott engedélyek számát, az árat pedig az érdeklődés mértékétől függően határozzák meg.

A Fast Lanes programban összesen 100 kilométer hosszú gyors sávot, 10 ezer parkolóhelyet és 200 járműből álló elektromos buszflottát kezelnek majd. Hogy minden flottul menjen, központosított számítástechnikai és központi felügyeleti rendszert hoznak létre a városirányítási rendszerek összekapcsolásával és egy mindent lefedő törzshálózattal. Ehhez az információkezelő rendszerek építése, forgalmi, útdíjfizetési, valamint személyszállítási megoldások üzemeltetése és karbantartása is hozzá tartozik. A valós idejű adatelemzéshez 2500 TB adatot összegyűjtő és feldolgozó adatközpont készül, az adatokat pedig katonai minőségű kibervédelem fogja őrizni.

(Autószektor)

(Borítókép: Nagy sebességgel haladó autó. Illusztráció: Getty Images)