A helytelen testtartás kellemetlen gerinctáji fájdalmakkal járhat, de nem csak a hivatásos gépkocsivezetőknek ajánlott erre figyelniük.

Hogyan ül az autóban? Vezetés közben rákönyököl a kormánykerékre, vagy szinte alácsúszik? Esetleg egyenes háttal ülve, kinyújtott karral vezet? A helytelen testhelyzet nemcsak kényelmetlen, hanem megnöveli a nyaki idegbecsípődés veszélyét, tartósan nyaki és hátfájdalmakhoz vezet, sőt még a biztonságát is befolyásolja, hiszen a látási viszonyokat és a reakcióidejét is ronthatja.

Íme néhány tanács autósoknak a hátfájás megelőzésére:

  1. Vezetés közben igyekezzen egyenes derékkal ülni!
  2. A hátsó nadrágzsebekben nem tanácsos semmit sem hagyni, mert a gerinc helyzetét, illetve az ülés kiegyensúlyozottságát az apró tárgyak okozta egyenetlenségek negatívan alakíthatják.
  3. Érdemes áldozni arra, különösen a hivatásos gépkocsivezetőknek, hogy a sofőrülést ergonómiai szempontok szerint, vagyis a saját testi adottságaiknak megfelelően alakítsák ki. ?Máskülönben kiegészítő segédeszközök, például a sofőr derekát megtámasztó párna, vagy a gerincet védő dinamikus párna is hasznos megoldást nyújthatnak. Ezek a tárgyak hosszúnak ígérkező utak esetén bárki számára javasolt kiegészítők!
  4. A rossz utak, úthibák okozta rázkódás, illetve a munkagépek okozta vibráció szintén hat a gerinc porckorongjaira, a nyaki és vállízületekre. Ezeket az ártalmakat a megfelelően kialakított ülés rezgéscsillapítása, rugózása segíthet kivédeni, esetleg egy puha párnával vagy felfújható ülésbetéttel kiegészítve.
  5. Vezetés közben óvakodjon a huzattól és a túl alacsony hőmérsékletűre állított klímaberendezés fúvókáinak nyakra, vállra irányításától, mert a hidegtől könnyen merevebbé, görcsösebbé válhatnak a váll- és hátizmai.
  6. A sokat vezetők esetében elengedhetetlen a sport. Törekedni kell az aktivitásra, a jó erőnlét megtartására, hogy a mozgással erősítsük és rugalmasabbá tegyük az izmokat.
  7. Vezetés közben legalább óránként iktasson be pihenőidőt, amikor járkálással, néhány nyújtógyakorlattal felfrissítheti a keringését és megmozgathatja, oxigénhez juttathatja az izmait.

(Borítókép: Vezető férfi. Illusztráció: Jacobs Stock Photography Ltd/Getty)