Fél szemére megvakult, a bal keze lebénult, tolószékbe került és újra meg kellett tanulnia beszélni annak a 13 éves fiúnak, akit kilenc másik gyerek azzal fenyegetett meg az iskolában, hogy megverik, ha nem szív bele egy e-cigarettába. Mint utóbb kiderült, a készülékben életveszélyes mennyiségű kábító fájdalomcsillapító, vagyis fenatil, illetve marihuána volt.

Színötös tanulónak, szófogadó és jószívű gyereknek ismeri mindenki az amerikai Georgia állambeli Daltonban élő Zach Coronát, akinek egész további életét meghatározó szörnyű tragédiáját az iskolatársai okozták. Sokan a mai napig nem veszik komolyan az iskolai zaklatásokat, csak akkor kapják fel a fejüket, ha valakivel már valami visszafordíthatatlan történt. Ennek sajnos az a 13 éves fiú itta meg a levét, akit nyolc másik fiú és egy lány fogott közre, azzal fenyegetve őt, hogy megverik, ha nem szív bele egy e-cigarettába, majd dugja el nekik a készüléket. Saját testi épségét féltve, teljesen megfélemlítve Corona eleget tett a kérésnek, majd később a nap folyamán eszméletlenül esett össze az otthonának nappalijában, miután mellkasi fájdalmakra panaszkodott.

Katie, a 12 éves húga talált rá 

– kezdte Lynda Amos, Corona édesanyja. „Zack néha azzal ugratja a testvérét, hogy úgy csinál, mintha aludna, aztán amikor Katie megcsiklandozza, akkor Zack mindig felugrik és megijeszti. Katie most is azt hitte, hogy a bátyja csak játszik. Megcsikizte, de semmi sem történt. Először én is azt hittem, hogy csak viccel. Amikor felemeltem a kezét, de az ernyedten visszahullt a földre, akkor jöttem rá: baj van” – emlékezett vissza Amos, aki azonnal kihívta a mentőket.

„Megkérdezték, hogy bevett-e valamit, de mondtam, hogy semmi sincs a házban, amit bevehetett volna. Fogalmam sem volt, mi történik. Nagyon megrémültem, csak imádkoztam istenhez, hogy hagyja élni a fiamat.“

Coronát a Tennessee állambeli Erlangerben található gyermekkórházba szállították, ahol néhány perccel az érkezését követően leállt a szíve. Az orvosok megállapították, hogy a fiúnak agyvérzése volt, majd miután újraélesztették, gépekre kapcsolták.

„Semmire sem reagált. Az orvosok azt mondták, elveszítjük, ha nem írok alá egy beleegyezési nyilatkozatot arról, hogy ECMO-ra kapcsolhatják. Emlékszem azt mondtam: tegyenek meg mindent, hogy visszahozzák a fiamat. Ne hagyják őt meghalni” – elevenítette fel a szörnyű emléket a 45 éves, ötgyerekes édesanya.

Mi az az ECMO?

Az ECMO, vagyis extrakorporális membránoxigenizáció egy olyan életfenntartási technika, amely hosszan tartó szív- és légzéstámogatást nyújt annak, akinek a szíve és a tüdeje nem képes megfelelő mennyiségű véráramlást, illetve gázcserét biztosítani az élet fenntartásához. Az ECMO úgy működik, hogy átmenetileg vért von el a szervezetből, hogy lehetővé tegye a vörösvértestek mesterséges oxigénellátását és a szén-dioxid eltávolítását.

Hogy pontosan mi történt a 13 éves Zack Coronával, az csak azután derült ki, hogy az orvosok levágták róla a ruhát és felfedeztek egy e-cigarettát az alsónadrágjába rejtve. Mint később kiderült, a készülékben marihuána és fentanil volt, amely több mint ötvenszer erősebb a heroinnál.

Az orvosok azt mondták, már sosem lesz ugyanolyan, mint volt. 

Corona két és fél hétig kómában volt, az orvosok azt hitték, sosem fog felébredni belőle. Végül magához tért, ám a jobb agyféltekének súlyos károsodása miatt a jobb szemére megvakult, a bal karja lebénult, folytonos görcsrohamok kínozták, illetve egyensúlyvesztés miatt egy időre tolószékbe került.

„Miután felébredt a kómából, elmondta, hogy nyolc fiú és egy lány arra kényszerítette őt, hogy szívjon bele előttük az e-cigibe, majd rejtse el nekik, különben megverik. Hatalmas gyűlölet ébredt bennem. Dühös voltam, hogy mégis kik és hogyan tehették ezt vele. Zach azt mondta, maga sem értette, mi történik, hiszen azt hitte, hogy a barátai. Az is kiderült, hogy már hónapok óta zaklatták, különböző gúnynevekkel illették és nem egyszer felpofozták őt az iskolában” – mesélte zaklatottan Lynda Amos, akinek gyermekét később az atlantai Gyermekegészségügyi Központba szállították, hogy beszéd-, fiziko- és foglalkozásterápiát kapjon, ugyanis a fentebb említetteken túl beszélni, valamint egyéb alapvető feladatokat elvégezni is újra meg kellett tanulnia. Jelenleg ambuláns kezelésben részesül, pszichiáterhez és tanácsadóhoz jár.

„A pszichiáter azt mondta neki: »kezdjük azzal, hogy tudd, azok a gyerekek sosem voltak a barátaid. Az igazi barátok sosem tennének semmi olyasmit, amivel ártanának neked vagy az életedet kockáztatnák«” – idézte a szakember szavait Amos, aki az interneten próbál pénzt gyűjteni, hogy a család fedezni tudja az orvosi költségeket, valamint nem győzi felhívni a szülők figyelmét arra, hogy vegyék komolyan és legyenek proaktívak az iskolai zaklatásokat illetően.

„Ezek a gyerekek odakint vannak, köztünk járnak, úgy élik az életüket, ahogyan csak akarják. Semmi bajuk sincs, míg az én fiam az életéért küzd. Ez nincs rendjén. Egy életre tönkretették a fiamat, aki még mindig feldúlt és össze van zavarodva. Az összes szülőnek azt üzenem, legyenek óvatosak és hallgassák meg a gyerekeiket. Ha azt mondják, zaklatják őket az iskolában, ne habozzanak tenni ellene!” – hívta fel a figyelmet Lynda Amos, Zach Corona édesanyja.

Ha úgy érzi, önnek vagy gyermekének segítségre van szüksége

Ha önt, egy családtagját vagy ismerősét erőszak éri, hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget. Az Áldozatsegítő Központok címlistáját ide kattintva találja

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Zach Corona. Fotó: Northfoto)