Olasz minta alapján, hazánkban elsőként alapítottak fociakadémiát fogyatékossággal élő gyerekeknek Debrecenben.

A szakemberek véleménye szerint a program rendkívül motiválja majd a gyerekeket a sportolásra, másrészt több készséget és képességet is fejleszt. 

Az Insuperabili, azaz „Legyőzhetetlenek” program 2012-ben indult Torinóban, míg Debrecenben két éve vette kezdetét a projekt. 

A heti két alkalommal rendezett edzéseken mozgás-, hallás- és látássérült, autista, Down-szindrómás és értelmi fogyatékkal élő gyerekek egyaránt részt vehetnek, akikkel pedagógusokból, gyógypedagógusokból, fejlesztő pedagógusokból, pszichológusokból és futballedzőkből álló elkötelezett csapat foglalkozik.

Az akadémia egyik Down-szindrómás focistájának édesapja a Kossuth Rádiónak nyilatkozott a gyerekek edzőivel kapcsolatban. Az édesapa maga is meglepődött, milyen eredményeket értek el a szakemberek a fia fejlesztését illetően:

„Ezek a srácok olyan empátiával állnak a gyerekekhez, ami szinte felfoghatatlan. Megható látni, ahogy egy pillanat alatt kialakul a kapcsolat a kis futballisták és az edző között. Az én fiam, Gergő például simán letol egy 110 perces edzést, ami hihetetlen, hiszen általában az otthoni játszadozások sem tartanak ennyi ideig. Hogy ez mekkora dolog, azt csak azok értik meg, akik hasonló gyereket nevelnek.”

A DVSC Különleges Akadémia március 24-én elsőként rendezte meg a kifejezetten fogyatékossággal élők számára kiírt tavaszi kupát, amelyen kilenc kelet-magyarországi speciális futballcsapat mérhette össze erejét.

Vad Tibor, az akadémia szakmai vezetője elmondta, szeretnének további tornákat szervezni fogyatékossággal élő focistáknak, újabb hagyományt teremtve ezzel Magyarországon. 

Tudomásom szerint hazánkban a miénk az első olyan torna, amelyet kizárólag sajátos nevelési igényű gyerekeknek szerveztek

 – mondta a szakember.

Az akadémián jelenleg 35, sajátos nevelési igényű futballistával foglalkoznak, az edzésekre továbbra is lehet jelentkezni.

(Büntető.com)

(Borítókép: Focizó gyerekek. Illusztráció: vgajic/Borítókép)