Számos extrém, furcsa, izgalmas és veszélyes motorsportversenyt rendeznek Dél-Afrikától Hollandiáig.

A Red Bull a saját YouTube-csatornáján tett közzé egy videót, amelyben összeszedték, hogy a vállalat égisze alatt milyen motorsportversenyek zajlanak a nagyvilágban. Íme a videó és a lista!

1. RED BULL TUK IT

Ezt az igazán szórakoztató kétnapos versenyt minden évben megrendezik Srí Lankán. Rengeteg mulatsággal jár, de közben komoly csapatösszetartást igényel, ugyanis gyakran kell az ugratókkal és akadályokkal teli pályára visszapakolni a kisodródott TukTukot. Kissé viccesnek tűnhet, de valójában igen embert próbáló feladat hegyen, völgyön, mocsáron keresztül beérni a célba.

 2. RED BULL SHAY IMOTO 

Dél-Afrikában a '90-es években indult el a driftelés, amit a helyiek forgásnak hívnak. Soweto városában a bűnözői világon kívül akartak szórakozni az emberek. A hobbiként induló elfoglaltságnak eleinte nem voltak szabályai, ám rövid idő alatt annyira népszerű lett, hogy a Red Bull pártfogásába vette, ezzel pedig globális szintre fejlődött a dél-afrikai fiatalok kedvenc motorsportja, a Shay Imoto. Jellemzően BMW 325i verdákkal égetik a gumikat a srácok, közben az ablakon kihajolva, néha azon kiugrálva trükköket mutatnak be.

3. RED BULL TWITCH-N-RIDE 

Fura hibrid: részben síelés, részben motokrossz, amit kétfős csapatokban a hóban űznek. „Havas vízisí” – akár így is nevezhetnénk. A megmérettetés a sofőrök részéről egy sprinttel indul, akik krossz motoron ülve húzzák magukkal a síléceken csúszó csapattársukat. A sport közel sem veszélytelen, főleg, ha a pályán elhelyezett ugratókra gondolunk.

4. RED BULL ALPENBREVET  

A svájci Alpok egyik legfurcsább próbatétele, 132 kilométeren. Az ezen a versenyen indulók a '60-as és '80-as évek között népszerű segédmotoros kerékpárokkal száguldanak végig a környező szerpentineken, így jó, ha otthon vannak szerelésben és barkácsolásban, mert sokszor a futam közben kell megoldaniuk hirtelen jött műszaki problémákat. A meredek lejtőkön pedig marad a pedálozás, hisz az apró motor tutira nem visz fel senkit a csúcsra. Mint mindenhol, itt is az a lényeg, hogy elsőként érjen be a versenyző a célba, de a zsűri pontozza a járgányt és a sofőr ruházatát is. Ebben a tekintetben egyszerű a feladat: hozni kell a retró stílust! 

5. RED BULL KNOCK OUT

A hollandiai összecsapást sokan a legnehezebb tengerparti sportnak tartják. Ezer ember indulhat, köztük amatőrök és profik egyaránt. Eléggé nagy a kavalkád, amikor 160 km/órával haladnak több százan egy szakaszon. 

(Borítókép: Motorkerékpár. Illusztráció: Guenther Iby/Getty)