A kalács más országokban is közkedvelt étel húsvétkor, ám ahány nemzet, annyiféle verzió létezik. A különleges, ízekben gazdag darabok elkészítése ugyan igényel némi rutint és időt, a végeredmény minden percet megér. Íme három igazán ínycsiklandó húsvéti fogás a nagyvilágból!
Capirotada
Mexikóban a nagyböjt idején és a húsvétot megelőzően hagyományosan ezt a fahéjjal, nádcukorral, szegfűszeggel és mazsolával ízesített kalácsot fogyasztják – mutat rá a Roadster.hu.
Hozzávalók
- 250 gramm kalács
- 350 milliliter tej
- 150 gramm barnacukor
- 1 rúd fahéj
- 3-5 darab szegfűszeg
- 100 gramm cheddar sajt
- 1 tojás
- egy nagy maréknyi mazsola
- vaj
Elkészítés
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kalácsokat felszeleteljük és mindkét oldalát megvajazzuk. A szeleteket egy tepsibe sorakoztatjuk és mindkét oldalukat nagyjából 3 perc alatt megpirítjuk. Kivesszük a sütőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
Közben a tejet a cukorral, mazsolával és fűszerekkel együtt felmelegítjük egy lábasban, majd félretesszük hűlni. Ezután kivesszük belőle a fahéjat és a szegfűszegeket, hozzáütünk egy tojást és elkeverjük. A sajtot lereszeljük. Egy tepsit kivajazunk, beleteszünk egy sor kalácsot, rászórunk egy kevés mazsolát, arra a sajtot, majd a tejes massza egyharmadát. Ezután két újabb réteget készítünk és miután 15 percig pihentettük, 50 percre az előmelegített sütőbe tesszük. Az utolsó 10 percben már csak a tetejét pirítjuk, így ha lehetőségünk van rá, állítsuk a sütőt fölső grill fokozatra.
Tsoureki
Görögországban a fonott, dióval vagy mandulával megszórt kalácsot általában piros húsvéti tojásokkal tálalják, amelyek Krisztus vérét szimbolizálják.
Hozzávalók
- 250 milliliter tej
- 75 gramm vaj
- 65rammliszt
- 1 teáskanál só
- 1 narancs héja és leve
- 1 csomag élesztő
- 170 gramm cukor
- 125 milliliter narancslé
- 3 tojás
- A mázhoz:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- tört dió vagy mandula
Elkészítés
A tejet felmelegítjük, és felolvasztjuk benne a vajat, majd hagyjuk kihűlni. Közben egy nagy tálba 100 gramm lisztet teszünk, hozzáadjuk az élesztőt, a sót, a narancshéjat és egy teáskanál cukrot, majd hozzáöntjük a kihűlt keveréket. Miután mindezt jól összedolgoztuk, fedjük le konyharuhával és fél óráig kelesszük.
A megkelt masszához adjuk hozzá a maradék lisztet, cukrot, narancslét és tojást. Az állaga akkor jó, amikor elasztikus, de se nem kemény, se nem túlságosan lágy. Letakarva további egy órán át pihentetjük.
Miután kellő időt pihent, a tésztát három egyenlő részre osztjuk, csíkokat sodrunk belőlük és összefonjuk azokat. A tojássárgáját elkeverjük egy evőkanál tejjel, megkenjük vele a kalácsot, rászórjuk a durvára tört diót vagy mandulát és előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
Hot Crossed Buns
Az Egyesült Királyságban a Hot Crossed Buns elnevezésű bucik a nagypéntek és a húsvét elengedhetetlen édességei. A tetejükön lévő keresztek Krisztus keresztre feszítését szimbolizálják, míg a tésztában használt fűszerek a test bebalzsamozására utalnak.
Hozzávalók
- 3 deciliter tej
- 50 gramm vaj
- 500 gramm liszt
- 1 teáskanál só
- 75 gramm porcukor
- 1 evőkanál olaj
- 1 csomag élesztő
- 1 tojás
- 75 gramm mazsola
- 1 narancs héja
- 1 alma meghámozva, apróra vágva
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- + 75 gramm liszt a kereszthez
- + 3 evőkanál baracklekvár a mázhoz
Elkészítés
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vajat, és hagyjuk kihűlni. A lisztet, sót, porcukrot és az élesztőt egy tálba tesszük. Hozzáöntjük a tejet és egy felvert tojást. Alaposan összekeverjük, hogy ragacsos, nyúlós tésztát kapjunk. Egy tálba tesszük és meleg helyen egy órán át kelesztjük.
A megkelt tésztához hozzáadjuk a narancs reszelt héját, a mazsolát, az apróra vágott almát és a fahéjat. Alaposan belegyúrjuk, majd még egy órán át kelesztjük.
Az idő elteltével a sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra. A tésztát tizenöt darabra osztjuk, mindegyikből kisebb golyót formálunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk azokat, ügyelve arra, hogy elegendő hely legyen, ha tovább dagad a tészta sütés közben. A 75 gramm lisztet öt evőkanál vízzel összekeverjük, habzsákba tesszük, és mindegyik zsemle tetejére keresztet nyomunk belőle. Betesszük a zsemléket a sütőbe és húsz perc alatt aranybarnára sütjük azokat. Eközben három evőkanál sárgabaracklekvárt felmelegítünk, és a frissen megsült, még meleg zsemlék tetejére kenjük. Szobahőmérsékletűre hűlve fogyasztjuk.
(Borítókép: Capirotada. Fotó: Getty Images)