Sonka, tojás, kalács: a magyarok húsvéti szentháromsága, ha az ünnepi fogásról van szó. Akárcsak nálunk, más nemzeteknek is megvan a maga tradicionális eledele a feltámadás ünnepén, ezek közül mutatunk be három olyat, amely itthon is könnyen elkészíthető, ha valami újra vágyunk.

A kalács más országokban is közkedvelt étel húsvétkor, ám ahány nemzet, annyiféle verzió létezik. A különleges, ízekben gazdag darabok elkészítése ugyan igényel némi rutint és időt, a végeredmény minden percet megér. Íme három igazán ínycsiklandó húsvéti fogás a nagyvilágból!

Capirotada

Mexikóban a nagyböjt idején és a húsvétot megelőzően hagyományosan ezt a fahéjjal, nádcukorral, szegfűszeggel és mazsolával ízesített kalácsot fogyasztják – mutat rá a Roadster.hu.

Hozzávalók

  • 250 gramm kalács
  • 350 milliliter tej
  • 150 gramm barnacukor
  • 1 rúd fahéj
  • 3-5 darab szegfűszeg
  • 100 gramm cheddar sajt
  • 1 tojás
  • egy nagy maréknyi mazsola
  • vaj

Elkészítés

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kalácsokat felszeleteljük és mindkét oldalát megvajazzuk. A szeleteket egy tepsibe sorakoztatjuk és mindkét oldalukat nagyjából 3 perc alatt megpirítjuk. Kivesszük a sütőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.

Közben a tejet a cukorral, mazsolával és fűszerekkel együtt felmelegítjük egy lábasban, majd félretesszük hűlni. Ezután kivesszük belőle a fahéjat és a szegfűszegeket, hozzáütünk egy tojást és elkeverjük. A sajtot lereszeljük. Egy tepsit kivajazunk, beleteszünk egy sor kalácsot, rászórunk egy kevés mazsolát, arra a sajtot, majd a tejes massza egyharmadát. Ezután két újabb réteget készítünk és miután 15 percig pihentettük, 50 percre az előmelegített sütőbe tesszük. Az utolsó 10 percben már csak a tetejét pirítjuk, így ha lehetőségünk van rá, állítsuk a sütőt fölső grill fokozatra.

Tsoureki

Görögországban a fonott, dióval vagy mandulával megszórt kalácsot általában piros húsvéti tojásokkal tálalják, amelyek Krisztus vérét szimbolizálják.

Hozzávalók

  • 250 milliliter tej
  • 75 gramm vaj
  • 65rammliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 narancs héja és leve
  • 1 csomag élesztő
  • 170 gramm cukor
  • 125 milliliter narancslé
  • 3 tojás
  • A mázhoz:
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • tört dió vagy mandula

Elkészítés

A tejet felmelegítjük, és felolvasztjuk benne a vajat, majd hagyjuk kihűlni. Közben egy nagy tálba 100 gramm lisztet teszünk, hozzáadjuk az élesztőt, a sót, a narancshéjat és egy teáskanál cukrot, majd hozzáöntjük a kihűlt keveréket. Miután mindezt jól összedolgoztuk, fedjük le konyharuhával és fél óráig kelesszük.

A megkelt masszához adjuk hozzá a maradék lisztet, cukrot, narancslét és tojást. Az állaga akkor jó, amikor elasztikus, de se nem kemény, se nem túlságosan lágy. Letakarva további egy órán át pihentetjük.

Miután kellő időt pihent, a tésztát három egyenlő részre osztjuk, csíkokat sodrunk belőlük és összefonjuk azokat. A tojássárgáját elkeverjük egy evőkanál tejjel, megkenjük vele a kalácsot, rászórjuk a durvára tört diót vagy mandulát és előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.

Hot Crossed Buns

Az Egyesült Királyságban a Hot Crossed Buns elnevezésű bucik a nagypéntek és a húsvét elengedhetetlen édességei. A tetejükön lévő keresztek Krisztus keresztre feszítését szimbolizálják, míg a tésztában használt fűszerek a test bebalzsamozására utalnak.

Hozzávalók

  • 3 deciliter tej
  • 50 gramm vaj
  • 500 gramm liszt
  • 1 teáskanál só
  • 75 gramm porcukor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 csomag élesztő
  • 1 tojás
  • 75 gramm mazsola
  • 1 narancs héja
  • 1 alma meghámozva, apróra vágva
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • + 75 gramm liszt a kereszthez
  • + 3 evőkanál baracklekvár a mázhoz

Elkészítés

A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vajat, és hagyjuk kihűlni. A lisztet, sót, porcukrot és az élesztőt egy tálba tesszük. Hozzáöntjük a tejet és egy felvert tojást. Alaposan összekeverjük, hogy ragacsos, nyúlós tésztát kapjunk. Egy tálba tesszük és meleg helyen egy órán át kelesztjük.

A megkelt tésztához hozzáadjuk a narancs reszelt héját, a mazsolát, az apróra vágott almát és a fahéjat. Alaposan belegyúrjuk, majd még egy órán át kelesztjük.

Az idő elteltével a sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra. A tésztát tizenöt darabra osztjuk, mindegyikből kisebb golyót formálunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk azokat, ügyelve arra, hogy elegendő hely legyen, ha tovább dagad a tészta sütés közben. A 75 gramm lisztet öt evőkanál vízzel összekeverjük, habzsákba tesszük, és mindegyik zsemle tetejére keresztet nyomunk belőle. Betesszük a zsemléket a sütőbe és húsz perc alatt aranybarnára sütjük azokat. Eközben három evőkanál sárgabaracklekvárt felmelegítünk, és a frissen megsült, még meleg zsemlék tetejére kenjük. Szobahőmérsékletűre hűlve fogyasztjuk.

(Borítókép: Capirotada. Fotó: Getty Images)