A legegyszerűbb megoldás sokak szerint, ha szakemberekre bízzák az autójuk kitisztítását, azonban az otthoni takarítás megfizethetőbb és kényelmesebb is egyben. Egy napsütéses, melegebb tavaszi napon még a gyerekeket is be lehet vonni a munkába.

Porszívózás

Legyen szó bőr vagy szövet ülésekről, az autó takarításának első lépéseként azok kiporszívózását érdemes elvégezni. Ilyenkor fontos, hogy az apró rések közül is gondosan kiszedjük a morzsákat és a port. Ehhez egy vezeték nélküli porszívó a legpraktikusabb eszköz, mivel nem kell a hosszabbítóval bajlódnunk.

Bőrülés

Egy kisebb területre vigyünk fel valamilyen bőrtisztító szert, majd töröljük át az ülést egy nedves ruhával egészen addig, amíg el nem távolítjuk teljesen a tisztítószert. Ezután száraz ruhával töröljük le a felületet. Használjunk bőrvédő krémet, védőszert, hogy kondicionáljuk a bőrt és megkönnyítsük a jövőbeni foltok eltávolítását.

Szövet ülés

Egy egyszerű szőnyeg- és kárpittisztítót dolgozzunk bele az anyagba egy ronggyal vagy puha kefével ott, ahol szennyeződést látunk. Ezt követően hagyjuk hatni egy ideig a szert a flakonon található használati utasításoknak megfelelően, majd töröljük szárazra egy ronggyal. Makacs foltok esetén ismételjük meg a folyamatot. Ha szükséges, használjunk mikroszálas törlőkendőt a felület áttörléséhez.

Ezeket ne használjuk autótakarítás során

Az ülések tisztításához kerüljük a mosószerek, szódabikarbóna és a borotvahab használatát. A kézi porszívó elvégzi helyettünk a nehéz munka nagy részét függetlenül attól, hogy milyen típusú ülések vannak az autóban. A megfelelő tisztítószer pedig biztosan nem fog kárt tenni bennük.

(Bien)

(Borítókép: Autómosás. Illusztráció: Shutterstock)