Teljesen magába szippant az a felvétel, amelyen a szúfizmus nevű világszemlélet követőinek szertartási tánca látható. A szúfik döntő többségükben az iszlám követői, annak ezoterikus igazságát hirdetik.

A szúfizmus alapvetően nem egy tanítás-rendszer, hanem egyfajta életmód, szemlélet. Követői közvetlen, személyes megtapasztalás által próbálják megismerni az emberi és isteni természetet, átélni az úr szeretetének érzését és elérni az igazi bölcsességet. Ehhez többféle transztechnikát és meditációs módszert alkalmaznak, például a „zikr” elnevezésű transztáncot.

A tánc maga hihetetlenül erőteljes, jó állóképességet és koncentrációt igényel.

A hívők nemcsak meditálásra használják, valamint hogy Allah felé forduljanak, hanem háborúba menet előtt egyfajta lelkesítő, felkészítő bemelegítésként is. Az sem ritka, hogy a férfiak temetéseken táncolják el a zikr-t. A mozgás tempója, valamint a szúfi férfiak erőnléte és precizitása elképesztő! 

Gül Baba is szúfi volt

A szúfizmussal mi magyarok is találkozhattunk már, amikor kötelező olvasmányként elolvastuk Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regényét. A műben olvasható a „dervis” kifejezés, így hívják a muszlim kultúrában élő szúfi testvériség tagjait. Maga Gül Baba is dervis volt, a szúfizmus szokásait és szertartásait követte.

(Földjáró)

(Borítókép: Szúfi táncos. Fotó: Getty Images)