Rosszabbul alszunk, netán ingerültebbek vagyunk vagy egyszerűen csak furcsa a közérzetünk: a Hold állása bizonyítottan hat ez emberre, teliholdkor pedig az arra hajlamosak az imént említett tüneteket tapasztalhatják önmagukon. Vannak azonban, akiknek pszichés problémáit súlyosbíthatja a holdciklus – állítja egy új tanulmány.

Telihold idején többen vetnek véget saját éltüknek – állapították meg kutatók öngyilkossági adatokat elemezve egy új tanulmányban. A kutatás alapján Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő tett közzé egy írást, amelyben kiemelte, hogy főként az 55 éven felüli korosztály érintett a problémában.

„A populáris kultúra és az orvostudomány régóta feltételezi a telihold és a pszichiátriai rendellenességek súlyosbodása közötti kapcsolatot. Egy új amerikai tanulmány elemezte azt a feltevést, hogy a telihold körüli időszakban megnövekszik az öngyilkosságok száma. A kutatók a Marion megyei halottkém hivatal COVID előtti öngyilkossági adatait elemezte (776 ember), és kimutatta, hogy a telihold hetében jelentősen megnövekszik az öngyilkosság miatti halálozások száma, fokozottabban az idősebb személyeknél (életkor ≥ 55)” – írta a szakember. Hozzátette: a kutatók azt is vizsgálták, hogy a nap mely órájában és az év melyik hónapjában a legtöbb az öngyilkosság okozta haláleset.

via GIPHY

Eredményeik szerint a legtöbben szeptemberben vetnek véget az életüknek, általában délután 15 és 16 óra között.

Hogy feltárják az öngyilkosságot esetlegesen befolyásoló molekuláris mechanizmusokat, a tudósok 45 öngyilkosságban elhunyt személy vérmintáját vizsgálták meg. 

„Ezek azt sugallták, hogy az öngyilkosságra gyakorolt időbeli, esetleg biológiai órák által közvetített hatások a környezeti fény (időzítés és intenzitás) változásaira utalnak, ami terápiásan megcélozható célpont az öngyilkosság csökkentésére, gyógyszeres és addiktológiai megelőző beavatkozásokkal párosítva" – mutatott rá Dobson Szabolcs.

(EgészségKalauz)

(Borítókép: Férfi egy magas épület peremén. Illusztráció: Getty Images)