Épségben hazatért családjához az az egyéves ausztrál juhászkutya, amelynek még márciusban veszett nyoma a Szent Lőrinc-szigeti Savoongából. Nanuq egy hónnapal az eltűnése után, 240 kilométerrel arrébb, a befagyott Bering-tengeren túl bukkant fel, miután átsétált rajta.

Rendszeresen jár ki egyedül a tundrára az alaszkai Szent Lőrinc-szigeten élő Iworrigan-család két ausztrál juhászkutyája, az egyéves Nanuq és Starlight. Az ebek a gazdája, Mandy Iworrigan szerint általában 1-2 hét után mindig hazatérnek, legutóbb azonban a szokottnál hosszabb ideig maradtak távol, így a Gambell városában élő család keresni kezdte őket. Végül két és fél hét után a településtől 59 kilométerre fekvő Savoongában leltek rá Starlightra, Nanuqnak azonban teljesen nyoma veszett.

Még egy hét telt el, mire Mandy arról értesült, hogy kiskutyája a Bering-szoros végében fekvő Wales városában tűnt fel. 

Nanuqról helyiek kezdtek fotókat megosztani egy Wales-i közösségimédia-csoportban, ám senki sem tudta, kié lehet. Többen is szóvá tették, hogy még sosem látták ezt a kutyát a városban ezelőtt.

„Az apám üzent, hogy van Wales-ben egy kutya, amely Nanuqra hasonlít. Amikor megláttam a fotókat, nem akartam hinni a szememnek. Az a mi kutyánk! Mi a fenét csinál Wales-ben?” – mesélte az Anchorage Daily News című lapnak Mandy Iworrigan. Hozzátette: fogalma sincs arról, hogyan kerülhetett a kutyája Wales-be, de ha találgatnia kellene, azt mondaná, hogy talán elmozdult vele a jég vadászat közben. Nanuq, akinek a neve egyébként szibériai nyelven jegesmedvét jelent, végül egy héten át gyalogolt a befagyott tengeren, közben madarakat, fókákat foghatott, hogy enni tudjon.

A kimerítő kaland ellenére viszonylag jó állapotban bukkantak rá, „mindössze” két harapásnyomot találtak rajta, amelyeket feltehetőleg rozsomák, fóka vagy egy kis jegesmedve okozott.

Az egyéves ebre egy Wales-i férfi és annak lánya vigyázott egészen addig, amíg nem találtak egy repülőt, amelyen hazaküldhetik. Mandy folyamatosan tartotta a kapcsolatot a jótevőkkel, akik végül egy charter járatra (külön célra kibérelt repülőjárat, amely csak egy előre megszervezett útra indul el – a szerk.) foglaltak szállást a kutyusnak, amelyet egy hordozóban tettek fel a gépre. Nanuq az eltűnése után egy hónnap került haza szerető gazdájához, az örömteli találkozásról videó is készült. A gép megérkezése és az újraegyesülés pillanatai 9 perctől láthatók az alábbi felvételen.

(Borítókép: Ausztrál juhászkutya. Illusztráció: Shutterstock)