Teljesen elszigetelte magát a külvilágtól egy föld alatti barlangban az 50 éves spanyol kutató, Beatriz Flamini. A világrekordnak számító tudományos kísérletben azt mérte fel a szakember, hogy milyen hatással van a hosszú távú elszigetelődés az emberre.

Újságírók és televíziós stábok várták a dél-spanyolországi Granada tartományban péntek reggel Beatriz Flamini hegymászót és barlangkutatót, aki 500 napot töltött el egy 70 méteres mélységben lévő barlangban, ahova 2021 novemberében ereszkedett le.

A Timecave elnevezésű kísérletet spanyol és amerikai egyetemek kutatói irányították, videó-összeköttetésen keresztül végig szoros figyelemmel követték Flamini fizikai és mentális állapotát. A szakember videóra rögzítette föld alatti tartózkodását, az 500 nap alatt semmiféle kapcsolatot nem tartott a külvilággal. Óra és telefon sem volt a birtokában, mindössze egy laptopot vihetett magával vészhelyzet esetére, hogy szükség esetén jelzéseket küldjön, üzeneteket azonban azon sem tudott fogadni.

Az eltelt idő alatt Flamini két születésnapját is teljes elszigeteltségben ünnepelte.

Mindennapjait sportolással, olvasással, festéssel, rajzolással és sapkák kötögetésével töltötte. A kutatók a kísérlettel azt akarták vizsgálni, milyen hatással van az ember szervezetére a teljes szegregáció, aminek végén a barlangkutató napszemüvegben és védősisakban, széles mosollyal az arcán jött fel a felszínre.

Nagyszerű élmény volt az elvonulás

– mondta szűkszavúan a média képviselőinek. Hozzátette: először feltétlenül zuhanyoznia kell, azután hosszabban is mesél az 500 napos elvonulásról, amellyel megdöntötte Christine Lanzoni 2007-ben felállított világrekordját. Az olasz barlangkutató 269 napot töltött a föld alatt.

Beatriz Flamini és csapata projektjéről dokumentumfilmet terveznek készíteni.

(HáziPatika)

(Borítókép: Nő egy barlangban. Illusztráció: Getty Images)