A Formula-1 elnöke, Stefano Domenicali új helyszínekről folytat tárgyalásokat. A jelöltek között van Dél-Afrika, London, Ázsia és az USA is.

2022-ben nagy hírverést csapott az F1 az általa rendezett új Las Vegas-i Nagydíjnak. Noha hasonlót már a '80-as években is rendeztek, az idén novemberben sorra kerülő futamot a tervek szerint egy teljesen új, 6 kilométeres, 14 kanyarból álló utcai pályán tartják.

Nem számít újoncnak, de visszatérő pálya az idei naptárban Katar. Az F1-et először 2021-ben vendégül látó Lusailben található versenypálya 2022-ben a focivébé miatt maradt ki, az idei évtől azonban állandó állomása lesz az F1-es bajnokságnak.

A jelenlegi menetrend 24 versenyt tartalmaz (ez a Kínai Nagydíj törlése miatt 23-ra csökkent idén), míg összességében egy idényen belül 25-re van korlátozva ez a szám. 

Bár jövőre visszatér a kínai pálya is, így is maradhat hely egy újabbnak a 2024-es menetrendben, erre pedig több jelentkező is akad.

A három aspiráns közül az egyik Dél-Afrika. Már régóta terítéken van, hogy az afrikai kontinens visszatérjen a versenynaptárba. Egy ottani nagydíj mellett a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton is kardoskodik, méghozzá a dél-afrikai Kyalami pálya mellett kampányol, amelyet ma is használnak egyéb autóversenyekre. 

Stefano Domenicali kapcsolatba lépett továbbá ázsiai és amerikai rendezvényszervezőkkel, 

továbbá nagy az érdeklődés a távol-keleti régióban is.

Az olasz sportvezető Londonról is szót ejtett: elárulta, hogy izgalmas lenne az angol fővárosban versenyt rendezni, ám jelenleg nincsenek ilyen tervek. Egy másik izgalmas helyszín is felmerült, amely szintén érdeklődést mutat az F1 iránt: novemberben a Kolumbiai Barranquilla polgármestere, Jamie Pumarejo beszélt arról, hogy szeretné megrendezni a Karibi Nagydíjat Dél-Amerika északi partján.

A Formula-1 szezon az Azerbajdzsáni Nagydíjjal folytatódik április 28-30 között.

Ön hol rendezne a következő idényben Forma-1-es futamot?

(Borítókép: Formula-1-es pálya vonal. Illusztráció: vvectors/Getty)