A labdarúgásról összességében kimondható, hogy továbbra is egy férfiak uralta terület.

A BBC Worklife tavaly év végi beszámolója szerint a nők sokkal kisebb valószínűséggel kerülnek vezetői pozícióba, mint férfi társaik. A nők a vezetői posztok 23 százalékát, míg a felsővezetői pozíciók 29 százalékát töltik be világszerte, annak ellenére, hogy a munkaerő 40 százalékát teszik ki. A labdarúgás területén ez az arány még inkább elenyésző, ha a nagy klubok vezető tisztségviselőit vesszük figyelembe. 

Az AS Roma most szembement ezzel a paradigmával és távozó vezérigazgatója helyére egy női kollégát nevezett ki. 

A klub hivatalos közleményben jelentette be Lina Souloukou kinevezését a klub új vezérigazgatójává. A sportvezető a szükséges formaságok elvégzése után azonnal hivatalba lép.

Lina tapasztalt, elismert és megbízható vezető mind a labdarúgásban, mind az üzleti életben, és nagy örömmel üdvözöljük őt az AS Roma családjában

– nyilatkozták a klub tulajdonosai, Dan és Ryan Friedkin, akiknek hála a Roma hosszú évek után ismét bejuthat a Bajnokok Ligájába. A José Mourinho vezette csapat legutóbb az Udinese Calciót múlta felül és jelenleg harmadik a tabellán.

Lina Souloukou mellesleg tapasztalt sportvezető: sportjogra szakosodott jogi tanulmányai után a labdarúgásban kezdte pályafutását, ahol több mint 15 éve dolgozik. 2018-ban nevezték ki a görög első osztályú Olympiakosz FC vezérigazgatójává, amely tisztséget 2022 júniusáig töltötte be.

„Izgatottan csatlakozom ehhez a történelmi klubhoz, és alig várom, hogy a klub, a vezetők és az összes alkalmazott rendelkezésére bocsássam a nemzetközi futballvilágban szerzett tapasztalataimat” – nyilatkozta az újdonsült vezető, aki a European Club Association (ECA), vagyis az európai labdarúgó klubokat tömörítő szervezet végrehajtó bizottságának is tagja 2019 óta. 

(asroma.com)

Borítókép: Lina Souloukou. Fotó: Anadolu Agency/Getty)