Egyre több ember tudja, miről van szó, amikor valaki azt mondja: teqball.

A teqball egy olyan multifunkcionális sport, amely a labdarúgásra épül, fejleszti a koncentrációs képességet, a technikai tudást, valamint az állóképességet. A profi játékosok számára is fontos, hogy javulni tudjanak ezeken a területeken. Mindemellett rendkívül szórakoztató és látványos tevékenység.

A szabályrendszere könnyen megemészthető: a labdát legfeljebb három érintésből át kell juttatni az ellenfél térfelére egy játékasztalon. Eközben tilos megérinteni az asztalt, valamint egy meneten belül maximum kétszer lehet ugyanazzal a testrésszel átadni a labdát az ellenfélnek.

Ami a legfontosabb: a teqball nem a labdarúgást akarja helyettesíteni, hanem sokkal inkább segíteni a játékosokat, hogy mérkőzés közben minden labdaérintésük precíz legyen.

A sportág olyannyira kezd betörni a világelitbe, hogy már több mint 100 országban van hivatalos képviselete, valamint

a Nemzetközi Sportszervezetek Globális Szövetsége (GAISF) is felvette tagjai közé a Nemzetközi Teqball Szövetséget (FITEQ), amely így jelenleg a legfiatalabb sportága.

A teqball kreatív ötletgazdája Borsányi Gábor, aki régebben sokszor focizott pingpongasztalon. A pingpongasztal vízszintes kialakítása miatt a labda sokszor nem úgy pattant, ahogy az elvárható lett volna. Borsányi úgy gondolta, ha az asztalt meghajlítják, az így kialakult ív segíthetné a labda lábhoz való eljutását. Több év fejlesztés után Huszár Viktor segítségével készítették el az első, véglegesnek szánt teqball asztalt 2014-ben. A fejlesztést Gattyán György magyar pornómilliárdos finanszírozta és állt be mögé támogatóként. 

A sportot hivatalosan Budapesten, 2016. október 18-án mutatta be Ronaldinho brazil futballista, a teqball egyik nagykövete.

(Borítókép: Ronaldinho teqballozik. Fotó: Fred Lee/Getty)