Becsapódó meteor, Mars-expedíció – sírva nevetős humort ígér a május 2-án az Index felületén debütáló hazai gyártású sorozat, a Marsra magyar!. A Végh Zsolt rendezésében készülő, a szitkom és az áldokumentumfilm műfaját ötvöző új széria, amelyet a Pusztai Ferenc producer által vezetett KMH Film fejleszt és gyárt, azért is különleges és formabontó, mert kifejezetten az online térbe készül és előfizetés nélkül megtekinthető.

A széria cselekménye a Hajnal-Vasad Kft. mindennapjai körül szerveződik, ahol krízishelyzet alakul ki, amikor a gyár alapanyagait beszállító cég, az AL-VA-RÉZ Kft. telephelyébe meteorit csapódik. A NASA Mars expedíciójának egyik alvállalkozója szeretne lenni a magyar cég, és az ebből adódó szürreális helyzetekről szól a sorozat. A főbb szerepekben Csőre Gábor, Badár Sándor, Stefanovics Angéla, Gyöngyösi Zoltán és Edvi Henrietta lesznek láthatóak, őket alább részletesebben is bemutatjuk.

Csőre Gábor

A Jászai Mari-díjas színművész hangját sokan ezer közül is felismernék, hiszen számos filmben, sorozatban, animációban és reklámban hallhatjuk. Csőre, aki a Marsra magyar! című sorozat cselekményének középpontjában álló, űrbe készülő magyar cég ügyvezetőjét alakítja, az Internetes Szinkron Adatbázis szerint eddig több mint 1300 szinkronban működött közre. Már 11 éves korában szerepelt a Magyar Rádió Gyermekstúdiójának rádiójátékaiban, közreműködött a Bambi gyermekei című hangjátékban és az Álmodik az állatkert című hanglemez elkészítésében is. Filmszerepet először 13 évesen, az 1984-ben bemutatott Kismaszat és a Gézengúzok című tévéfilmben kapott, első színpadi szerepét pedig a Játékszínben játszotta. 1997-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, ezt követően rögtön a Vígszínházhoz szerződött, amelynek 2020-ig volt a tagja. Ebben az évben a Thália Színház színésze lett. Többek között a Nyócker!, a Dumapárbaj, A Viszkis, az Elk*rtuk és a Blokád című filmekben, valamint a Tea, A mi kis falunk, Bátrak földje és a Pepe című sorozatokban is szerepelt.

Stefanovics Angéla

A Jászai Mari-díjas színésznő, forgatókönyvíró, filmrendező sokaknak a Pesti mese: Óz, a nagy varázsló című rövidfilmből lehet ismerős. Stefanovics, akitől nem áll messze a viccelődés, országos ismertségre 2007-ben, a Budapest Bank reklámarcaként, vagyis Emeseként tett szert. A Színházi adattárban is regisztrált első színpadi szerepét ugyanakkor a Független Színpad által 1995-ben bemutatott Elektrában kapta. Napjainkban Stefanovics az egyik legnépszerűbb független színésznő, akit jó pár darabban meg lehet nézni. Ezelőtt tíz évig a Budapesti Kamaraszínház tagja volt, egészen a társulat megszüntetéséig. Jelenleg a Pesti Színházban, az Örkényben, valamint a Pintér Béla és Társulatában találkozhatunk a nevével, de láthattuk már a Pánik és a 9 és ½ randi című filmben is. Újabban az influenszereket parodizálja a YouTube-on, alteregója a Anzselika Habpatron nevet kapta. 2022-ben a L'art pour l'art Társulathoz is csatlakozott, a Marsra magyar! című sorozatban pedig egy heves vérmérsékletű hegesztőnőként tűnik majd fel.

Badár Sándor

A Karinthy-gyűrűs színész egy improvizáló humorista, egyben egy utánozhatatlan karakter, akit a közönség mindig vidámnak lát. Sajátos humora, nem utolsósorban jellegzetes figurája a kortárs magyar film izgalmas alakjává tette. Szöveget – elmondása szerint – nem szeret tanulni, a felvételeken ezért legtöbbször rögtönöz. A stand-up comedy művelője, 2003 óta a Dumaszínházban is fellép. Bár korábban több sorozatba is hívták – egyebek mellett a Barátok köztbe is –, éveken keresztül ellenállt. Végül a VIASAT3 Herendi Gábor rendezésében készült Ízig-vérig című szériájában vállalt szerepet. Kezdetben Szőke András kísérletező mozifilmjeiben tűnt fel, majd egyre több nagy költségvetésű alkotásban is játszott. Feltűnt például a Kontroll, a Hídember, a Nyócker!, a Papírkutyák, illetve a kultikus Roncsfilmben is. A Marsra magyar!-ban a főmérnök szerepét kapta.

Gyöngyösi Zoltán

A Junior Príma-díjas és a Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel büszkélkedő színész eddig elsősorban karakterszerepekben mutatta meg tehetségét és humorát. Ő Lüke és a Rendőr Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiájában, kiváló alakítást nyújt a Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadás több szerepében, valamint A diktátorban is bravúros ügyességgel formál meg több karaktert. Akrobatikus képességeit Horváth Csaba a Vígszínházban előadott Baal-rendezésében kamatoztatta, de a Liliomban és A nagy Gatsby-ben nyújtott alakításával is kitűnik a szakmából. Az új hazai gyártású sorozatban az operatív vezetőt alakítja.

Edvi Henrietta

A Weöres Sándor Színház színésznője és a Miskolci Nemzeti Színház vendégművésze nem sok mindent oszt meg a nyilvánossággal, annyit azonban tudni lehet, hogy hivatására egy igazi szerelemként tekint, 2018 óta pedig anyaként is helytáll: egy kisfiú, Mátyás György büszke édesanyja. Nem a Marsra magyar! az első sorozat, amelyben a 33 éves színésznő feltűnik: korábban a Doktor Balatonban és az Oltári csajokban is láthattuk. Legfontosabb színházi szerepei közé a William Shakespeare: Ahogy tetszik című darabban alakított Célia, a Molière: Tartuffe-ben megformált Mariane, és Victor Hugo: A király mulat című műben Maguelonne karaktere tartozik. Az új magyar szitkomban a marketingvezetőt játssza.

(Támogatott tartalom.)

(Borítókép: Jelenetkép a Marsra magyar! című sorozatból. Fotó: Aradi Nóra)

Marsra magyar! május 2-ától, csak az Indexen.