Hollandia számos látványossága közül kérdés nélkül az egyik legkülönlegesebb Zaandam városa, amelynek utcáin sétálva az az érzés ébredhet bennünk, hogy egy LEGO-kockákból épült település közepébe csöppentünk. A különböző színekben pompázó épületek közül is kitűnik egy hotel, amely mára a város legfőbb látványosságává vált.

Holland földön nem ritkák a szivárványszínekben pompázó épületek, elég csak Amszterdamra gondolnunk. A fővárostól távolodva is számos érdekes vidékben gazdag az ország, rögtön ott van például az Amszterdamtól mindössze 20 perc autóútnyira, északnyugati irányban található Zandaam városa.

A település a környező Zaan folyó partjára épült, a történelem során neves faipari város hírében állt. A holland aranykorban több ezer szélmalom dolgozta fel itt a skandináv fát a hajógyártás és papírgyártás számára. 1697-ben még I. Péter orosz cár is elutazott ide, hogy hajóépítést tanuljon. Az egykori uralkodó egy 1632-ben épült faházban szállt meg, az ingatlan a város legrégebbi épületeként ma múzeumként működik – mutat rá a Player.hu.

I. Péter orosz cár egykori szállóhelyénél talán még nagyobb látványosság manapság a Zaandam központjában található Inntel Hotel, amely úgy néz ki, mintha több tucat régi házat pakoltak volna egymásra, amelyeket mind legókockákból építettek. Színeiben a zöld dominál, a tervező, Wilfried van Windent nem is titkolja: munkáját a régió ikonikus zöld faházai ihlették.

Nem sokkolni akartam, de persze ez egy merész épület

– mondta van Windent. A 15 millió eurós, mai árfolyamon 5 milliárd 639 millió forintos beruházással 2010-ben épült hotel ugyan betonszerkezetű, de a magasba törő házak már fából épültek, amelyekből közel 70 darabot láthatunk egymásra pakolva a régió házikóinak szinte minden típusából. A szállodát a Zaan régió hagyományos zöld színének négy árnyalatára festették, a kompozíció legérdekesebb része mégis az épület sarkán látható kék ház, amelyet Claude Monet egyik itt készült festménye ihletett. A francia impresszionista festő fél évet töltött el Zandaam városában 1871-ben, ez idő alatt 25 festményt készített. A tájat és a jellegzetes zöld házakat többféle módon is ábrázolta, az egyik itt alkotott, Zaandam című műve jelenleg a párizsi Musee d'Orsay-ben tekinthető meg.

A tizenegy szintes, 160 szobás szálloda nemcsak külsejében hű a régióhoz: bár a berendezése modern, a részletek Zaandam múltjára utalnak. A város korábban a kakaójáról és a kekszéről is ismert volt, valamint arról, hogy itt nyitott meg az első európai McDonald’s gyorsétterem 1971-ben. A múlt nemcsak a hotelben, hanem az egész városközpontban visszaköszön, az utóbbi években ugyanis visszaállították a történelmi utcaelrendezéseket, újra megnyitottak egy csatornát, a színes épületekkel pedig visszaadták a kisváros bájos hangulatát. 

(Borítókép: Zaandam. Fotó: Getty Images)