Minden olimpiai megnyitó ünnepség különleges a maga szempontjából. Megpróbáltuk a legfényűzőbb, a legérdekesebb és a leglátványosabb ceremóniákat rangsorolni.

Tokió, 1964

A japán főváros adott otthont az 1964-es játékoknak, a megnyitó pedig azért volt emlékezetes, mert a lánggyújtást arra a Szakai Josinorira bízták, aki Hirosima mellett született azon a napon, amikor az atombomba eltüntette a várost a föld színéről.

Csak Szakai maradt életben azok közül, akik azon a szomorú napon születtek, így ez a lánggyújtás a békét és a sötét idők végét szimbolizálta.

Los Angeles, 1984

Nem más adta a megnyitó ünnepség zenei aláfestését, mint John Williams, az ötszörös Oscar-díjas zeneszerző, akinek a Star Wars, az Indiana Jones és a Jurassic Park című filmek zenéjét is köszönhetjük. 

Az igazi csúcspont akkor jött el, amikor William „Rocketman” Suitor berepülő pilóta egy Bell Rocket Belt háti rakétával repült a stadion fölé.

Atlanta, 1996

Az 1996-os atlantai olimpia nyitóceremóniájának legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor a lánggyújtás előtt feltűnt a színen a Parkinson-kóros Muhammad Ali.

A remegő kezű, korábbi olimpiai bajnok bokszolónál kötött ki a fáklya, amelyet több mint 10 ezer ember vitt Barcelonától Atlantáig.

Peking, 2008

A csodaszép Madárfészek stadionban tombolva fogadta a közönség Li Ning korábbi kínai tornász olimpiai bajnokot, aki az aréna tetejének belső peremén futott végig, hogy aztán meggyújtsa a pekingi ötkarikás játékok lángját.

London, 2012

Talán az eddigi olimpiák közül a londoninak volt a legfényűzőbb megnyitója. A britek nem sajnálták a pénzt a világeseményre, minden a csillogásról szólt.

A legizgalmasabb pillanatokat James Bondnak (Daniel Craig) és II. Erzsébet néhai brit királynőnek köszönhettük, akik egy előre felvett epizód után „kiugrottak” egy helikopterből.

Az akciót természetesen dublőrök hajtották végre, de a királynő belépője így is nagyon stílusosra sikerült.

Rio de Janeiro, 2016

A riói olimpia megnyitó ceremóniáját egytized annyi összegből rendezték, mint a londoni játékokat, mégis hasonlóan nagy visszhangja volt.

A kis költségvetésű megnyitót az tette tökéletessé, amikor a meggyújtott olimpiai láng magas hőmérséklete működésbe hozta a lángot körülölelő szobrot.  

(Borítókép: Olimpiai láng. Illusztráció: imagedepotpro/Getty)