Arról már sokszor hallottunk, hogy bolygónk tengereinek felfedezésében még félúton sem járunk, így nem meglepő, hogy egyre több áttörő kutatási eredmény kerül napvilágra. Egy nemrég megjelent tanulmányban a szakértők arról számoltak be, hogy megtalálták a világ második legmélyebb kék lyukát.

A mexikói Chetumali-öbölben fekvő hatalmas tengeri víznyelő 274 méter mély. A helyet Taam ja'-ra névre keresztelték, ami maja nyelven mély vizet jelent.

A Taam ja' 26 méterrel marad le a legmélyebb ilyen típusú képződménytől, a kínai Szansa Jung-lö-től, amely 300 méter mély. Az El Colegio de la Frontera Su kutatóintézet munkatársai 2021 szeptemberében fedezték fel a Chetumali-öbölben található képződményt, ám eredményeiket csak a közelmúltban ismertették. Adataik alapján a Taam ja' felszíne 13 ezer 690 négyzetméter, oldalai nagyon meredekek, 80 fokos lejtésűek. A barlang szája alig 5 méterrel van a felszín alatt.

A világ második legmélyebb kék lyuka további áttörő felfedezéseknek adhat helyet, ugyanis az ilyen üregek az utolsó jégkorszak idején keletkeztek, amikor a tengerszint több mint 100 méterrel alacsonyabb volt a mainál. A mélyedések eredetileg mészkőbarlangok lehettek, de ahogy a tenger emelkedett és víz áramlott a belsejükbe, mennyezetük beomlott és kialakult a mostani formájuk.

Valószínűleg számos állat fosszíliáját megtalálhatják majd a barlangban, továbbá az sem kizárt, hogy egy élő ökoszisztémának ad otthont a képződmény.

(Iflscience)

(Borítókép: Vízi barlang. Illusztráció: Shutterstock)