Noha a repülőgéppel való utazás az egyik legbiztonságosabb, ha a levegőben valami komoly probléma adódik, akkor a túlélés esélyei hirtelen hatalmasat csökkenhetnek.

Nemrég számoltunk be róla, hogy az Arsenal női csapatát szállító repülőgép nem tudott felszállni, ugyanis egy madár miatt kigyulladt az egyik hajtóműve. A balesetet szerencsére ép bőrrel megúszta mindenki, azonban sokszor nem álltak ilyen szerencsésen a csillagok, amikor egy sportcsapat légikatasztrófát szenvedett. Íme néhány tragikus repülőgép-baleset a sporttörténelemből!

Emiliano Sala labdarúgó

A teljes sportvilágot megrázta Emiliano Sala tragédiája. Az FC Nantes volt argentin játékosa éppen új csapatához, a Cardiffhoz tartott január közepén, mikor magánrepülőgépének nyoma veszett a La Manche csatorna fölött. Néhány nap után találták meg a Piper Malibu típusú kisgép maradványait a mélyben, majd a sportoló holttestét is azonosították. A tragédiából végül gazdasági botrány is lett: a Cardiff nem akarta kifizetni Sala vételárát a Nantes-nak.

Vichai Srivaddhanaprabha klubtulajdonos

Az 2018-as Leicester City a fellegekben járt: két éve nyerték meg a Premier League-t és ebben az idényben is kitűnő csapatuk volt. 2018 októberében azonban sok minden megváltozott. A csapat tulajdonosának tragédiája nagyon megrázta a csapatot. Vichai Srivaddhanaprabha 2018 októberében halt meg, amikor helikoptere lezuhant a King Power stadion mellett, a Leicester City-West Ham United mérkőzés után. Összesen öten vesztették életüket a szerencsétlenségben. A gyászoló szurkolók gyertyákkal emlékeztek meg szeretett tulajdonosukról, aki nélkül azóta sem sikerült hasonló magasságokba jutniuk. A milliárdos thaiföldi üzletember után fia, Aiyawatt Srivaddhanaprabha lett az angol klub vezetője.

Torino olasz labdarúgócsapat

1949-ben a kor legjobb olasz csapatát, a Torinót szállító repülőgép nekiütközött a Torinóhoz közeli Superga hegy oldalának. Az előző négy bajnoki idény győztese egy gálamérkőzésről tért volna haza, Lisszabonból. A katasztrófában 31 ember halt meg, köztük 18 játékos. Végül az utolsó négy fordulóban a klub ifjúsági csapata fejezte be a bajnokságot, s szerezte meg az aranyérmet. A fedélzeten két magyar is volt: Egri-Erbstein Ernő technikai igazgató és Schubert Gyula, a jobbszélső.

Chapecoense brazil labdarúgócsapat

A brazil Chapecoense futballcsapata a Copa Sudamericana döntőjének helyszínére tartott 2016. november 28-án, amikor lezuhant a kolumbiai Medellín városa közelében. A LaMia Airlines 2933-as járatának fedélzetén kilenc fős személyzet és 68 utas tartózkodott – a focicsapat tagjai és a technikai személyzet mellett 21 újságíró –, közülük mindössze hatan élték túl a tragédiát.

Nyolc órát töltöttem a roncsok között, mire észrevették, hogy élek. Én voltam az utolsó túlélő, akit megtaláltak

– emlékezett vissza megemenükélésére Neto, az életben maradt három játékos egyike.

USA műkorcsolya-válogatott

1961. február 15-én a Sabena járata műszaki hiba miatt Brüsszel környékén lezuhant. Az 548-as járat szállította az Egyesület Államok műkorcsolya-válogatottját – akik ekkortájt a sportág legjobbjainak számítottak  a prágai világbajnokságra. A 11 fős személyzetnek valamint 61 utasnak esélye sem volt a túlélésre, mindannyian szörnyethaltak. A világbajnokságot a tragédia miatt végül nem rendezték meg. A csapat egyetlen túlélője, Timothy Brown volt, aki egy sérülés miatt nem utazott a csapattal. 

„Mindannyian közeli barátaim voltak, néhányukat egy évtizede ismertem. Az út előtt kaptam egy levelet Dudley Richardstól, amiben azt írta, hogy reméli, hogy amikor hazaérkezik a gépük, várni fogom őket a reptéren. Ez a tragédia borzalmas, de még borzalmasabb azoknak a rokonoknak és barátoknak, akik túlélték” – nyilatkozta Brown a balesetről, amelynek pontos okát soha nem sikerült meghatározni.

Lokomotiv Jaroszlavl orosz hokicsapat

Egész Oroszországot, vele a teljes hokivilágot sokkolta a Lokomotiv Jaroszlavl tragédiája 2011. szeptember 7-én. Az olimpiai- és világbajnokokat is soraiban tudó csapat Minszkbe indult, az új KHL-idény első meccsére. A jaroszlavli Tunosna reptéren szálltak fel Jak-42D típusú repülővel, de a gép rögtön a felszállás után egy 90 méter magas toronynak ütközött, kigyulladt és a Tunosna-Volga torkolatba zuhant.

A 45 utasból csak ketten maradtak életben, a csapat 26 éves csatára, Alekszandr Galimov, valamint a gép főmérnöke, Alekszandr Szizov. A fiatal játékos azonban a kórházban belehalt sérüléseibe, így Szizov a tragédia egyetlen túlélője.

Kobe Bryant kosárlabdázó

A Kobe Bryant visszavonult sztárkosárlabdázónak, lányának és további hét embernek a halálát okozó, 2020. januári helikopter-balesetben a pilótának jogilag tilos lett volna a felhők közé repülni, mégis így tett, ezzel előidézve a tragédiát. A baleset 2020. január 26-án történt, és nem volt túlélője. Bryant után három gyermeke maradt apa nélkül. A kosaras mindössze 41 éves volt.

A 2016-ban visszavonult Kobe Bryant húsz éven át volt a Los Angeles Lakers játékosa, s öt bajnoki címet szerzett az észak-amerikai profi ligában (NBA). Az Egyesült Államok válogatottjával kétszer nyert olimpiát. 

(Borítókép: Repülőgép-roncs. Illusztráció: Daniel Dickman/Getty)