Down-szindrómás Barbie-t dob piacra a Mattel. Az új játékbaba nemcsak fizikálisan hordozza a betegség jegyeit, de a ruháján is megjelennek a rendellenesség szimbólumai.

Folytatja speciális Barbie-sorozatát a közkedvelt játékbaba gyártója, az amerikai Mattel. A cég Fashionistas nevű termékcsaládjába eddig olyan Barbie-k kerültek, mint a kerekesszékes, a lábprotézises vagy a minimális túlsúllyal rendelkező darabok, illetve vékonyabb és kevésbé izmos férfi babák. A Mattel szerint ez a legváltozatosabb és legbefogadóbb babakollekció, amelyben sokféle bőr-, szem- és hajszín, testalkat, stílus és fogyatékosság megjelenik, így minél több gyerek megtalálhatja az őt leginkább képviselő játékot. Ezt a gyűjteményt egészíti most ki a Down-szindrómás Barbie-baba.

Hogy minél hitelesebben alakítsák ki a különleges Barbie-t, a gyártó az amerikai National Down Syndrome Societyvel (NDSS) kötött partnerséget, valamint több egészségügyi szakemberrel konzultált. Új arc- és testformát vezetettek be, amely jobban illusztrálja az átlagosnál alacsonyabb testalkattal és hosszabb törzzsel rendelkező Down-szindrómás nőket. A jótékonysági szervezetek üdvözölték a lépést.

„A közösségünkben élő gyermekek olyan babával játszhatnak majd, amely őket képviseli" – mondta Carol Boys, a brit Down-szindrómások Szövetségének vezérigazgatója. Mellette Ellie Goldstein Down-szindrómás brit modell, aki az új Barbie kampányában is szerepelt, szintén kiemelte, milyen fontos számára a sokszínűség.

Az embereknek több hozzám hasonló embert kell látniuk a világban, nem kell elrejteni őket

– fogalmazott.

A HáziPatika.com rámutat, hogy az új Barbie ruháját és kiegészítőit is úgy tervezték, hogy azokon a rendellenesség valamilyen szimbóluma legyen látható. A baba rózsaszín medálos nyakláncának három kiszögellése például a Down-szindróma tüneteit okozó tripla 21-es kromoszómát jelképezi. Puffos ujjú ruháján megjelenik a pillangó, valamint a sárga és a kék szín, amelyek egyaránt a Down-szindrómához kapcsolódó szimbólumok.    

Az új Barbie keddtől lesz előrendelhető a Smyths játékboltban.

(Borítókép: Barbie-baba. Fotó: Shutterstock)