Ferenc pápa személye és magyarországi látogatása előtt tisztelegve a Madame Tussauds Budapest felfedte első figuráját, amely a katolikus egyházfőt ábrázolja. Hasonló viaszbábuval a magyar fővároson kívül mindössze New Yorkban találkozhat a nagyérdemű.

Ferenc pápa történelmi látogatásra érkezett Budapestre, beszédéről ide kattintva olvashat bővebben.

A katolikus egyházfőt méltó módon kívánta köszönteni a magyar főváros legújabb turisztikai szenzációja és kulturális produkciója: a hamarosan megnyíló, összesen 51 figurát és köztük 17 magyar személyiséget felsorakoztató Madame Tussauds Budapest első leleplezett figurája nem mást testesít meg, mint magát Ferenc pápát. Bár a figurák kiléte szigorúan titkos, a pápa látogatása alkalmából ezt az egyet felfedte a vállalat, egyúttal közölte: a jelenlegi egyházfőről ez a második Madame Tussauds ábrázolás, az eddigi egyetlen szobrot 2015-ben leplezték le New Yorkban.

Az amerikai metropoliszban is a pápai vizit előtt tisztelegve mutatták be a viasz-alkotást.

A hazai múzeumban helyet kapó figuráról közreadott hivatalos felvételeken ugyan csak néhány részletet láthat a magyar közönség, ám a megnyitó után bárki „találkozhat” az egyházfővel, sőt közös fotót is készíthet vele.

Tematikus termek

Mint minden Madame Tussauds-nál, a budapesti helyszínen is tematikus terek találhatóak. Ferenc pápa szobra a „Világ vezetői” elnevezésű teremben várja majd az érdeklődőket egy részletgazdag installáció előtt, amelyen hazai mesteremberek tucatjai dolgoztak az épületszobrászoktól kezdve a díszműbádogosokig.

A budapesti figura alkotása során nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a pápa tekintetét, gesztusait, testtartását, valamint ruháját is hitelesen adják vissza. Ferenc pápa ruházatát és ékszereit az egyházi viseletek szakértői állították össze.

A Madame Tussauds-nál minden figurán nagyjából 25 világszerte elismert művész dolgozik a London melletti műhelyben és egy-egy alkotás elkészítése átlagosan három hónapot vesz igénybe. Az angliai műhelyből szállítják a figurákat a világ minden pontjára.

A hajszálakat egyenként helyezik fel, ez a folyamat önmagában hat hétig tart. A figurákat kézzel festik, az alaprétegre további rétegeket húznak fel, a fej és a test festése átlagosan 5-5 napnyi munkát jelent. A szemeket egy specialista készíti akrilból, kihasználva az anyag természetes csillogását. Felhelyezés előtt vazelinnel kezelik, lecsiszolják és fényesítik is a szemeket. Minden mozzanat egyedi, így nincs két egyforma tekintet.

A Madame Tussauds Budapest lesz a földkerekség 24. Madame Tussauds produkciója, amely a belvárosi Palazzo Dorottyában kap helyet. A magyar fővárosban nyíló attrakció a 250 éves brand első franchise rendszerben működő múzeumja. A nyitási időpont bejelentésére már nem kell sokáig várni.

(Borítókép: Ferenc pápa Budapesten. Fotó: Getty Images)