Ez a barlang Vietnamban található, közel a laoszi határhoz. Úgy tartják, ez a világ legnagyobb barlangja, aminek mélyén egy erős sodrású folyó is van. A barlangot csak 1991-ben fedezték fel, majd 2009-ben járták be brit barlangászok, és 2013 óta vehetnek részt túrán fizető turisták.

Idestova tizennégy éve, hogy három brit búvár ereszkedett le a vietnámi Hang Son Doong barlangba, hogy elsőként felfedezzék a Vietnámi-hegységben található képződményt. Az expedíció során megállapították, hogy a vietnámi formáció még a vártnál is hatalmasabb, ugyanis felfedeztek egy víz alatti alagutat, amely egy másik nagy barlanghoz, a Hang Thunghoz kapcsolódik. 

A barlangot felülről egy keskeny résen át világítja meg a nap. Különlegessége, hogy saját folyója és dzsungele van, és néhol még vékony felhők is kialakulnak benne. A barlang közel 3 millió éven át elzártan fejlődött, így kivételes élővilág alakult ki benne.

A barlang méretei óriásiak, egy negyven emeletes felhőkarcoló is elférne benne.

A Son Doong ötször nagyobb, mint a Phong Nha-barlang, melyet korábban Vietnám legnagyobb barlangjának tartottak. A legtágasabb helyeken az üreg 200 méter magas és 150 méter széles, de a legtöbb helyen 80 méter magas és ugyanilyen széles. Van olyan terem is, ahol több mint 70 méter magas sztalagmitok találhatók.

(Borítókép: Hang Son Doong. Fotó: Geng Xu/Getty)