Bizonyos utazási oldalak, mint a Tripadvisor, több tippel is szolgálnak a felhasználók számára, hogy egyes szolgáltatások után hol és mennyi borravalót érdemes fizetni. Jattot nemcsak akkor érdemes adni, ha szeretnénk visszatérni egy adott helyre, hanem ha külön értékelni akarjuk a kiszolgálás vagy az ételek minőségét.
Magyarországon az éttermi és taxis számlák esetében 10 százalék jattot javasolnak az ajánlások, a hotelekben és a szállodákban pedig alkalmanként 0,5-1,5 dollárt, azaz kb. 200-500 forintot.
Szomszédos országainkban, mint Szerbia, Horvátország, Szlovákia, az a szokás, hogy a sofőr nem ad vissza, a maradék apró a borravaló. Ellenben Dániában, Koszovóban és Moldovában nem divat a jatt. Japánban, Kínában és Dél-Koreában egyenesen sértőnek számít, ha extra összeget akar adni egy ügyfél. Az ő hozzáállásuk szerint a dolgozók a minőségi szolgáltatásért cserébe kapják a fizetésüket. Amerikában a jatt szintén a fizetési kultúra része, melytől nagyban függ a dolgozók bére is. Náluk az éttermek esetében a 20 százalékos borravaló, a taxiknál pedig a 15 százalék a megszokott.
Borravaló vagy szervizdíj?
A borravalót sokan keverik a szervizdíjjal, amelyet több vendéglátóhelyen eleve tartalmaz a számla. A szervizdíj eredetileg nem azonos a borravalóval, bizonyos helyeken ugyanis az extra díjként felszámított összegből kalkulálják ki a felszolgálók, pultosok bérét. A borravaló a dolgozók fizetésén túl, a vendég által az elégedettségének megfelelően nyújtott pluszjuttatás, amelyet jó esetben a dolgozók kapnak meg a műszakjuk vagy a hónap végén.
(Borítókép: Magyar forint. Fotó: Shutterstock)