Egy Jonathan nevű holland férfi nem egyszer adta spermaadományozásra a fejét élete során. A gyanú szerint a 41 éves donor több mint 550 gyereknek a biológiai édesapja.

Jonathan 2007-ben lett először spermadonor, majd amikorra már több száz gyermek fogant meg a jóvoltából, szerencsétlenségére felfigyelt rá a hágai bíróság. Mint kiderült egy, az ő hímivarsejtjeivel gyermeket nemző édesanya, valamint egy donorgyermekek jogait védő alapítvány perelte be. Hogy Jonathan milyen indíttatásból ment el több mint félezer alkalommal mintát adni, azt egyelőre nem tudni.

Annyi bizonyos, hogy miután Hollandiában elérte a donorönkéntesség megengedett, maximális számát, miszerint legfeljebb 25 gyereke lehet 12 családban, külföldi klinikákon és online adományozott.

A hágai bíróság felszólította Jonathan-t, hogy adja meg az összes általa felkeresett klinika listáját és rendelje el a spermái megsemmisítését. A férfit továbbá százezer eurós, mai árfolyamon több mint 37 millió forintos bírsággal sújtották, mivel több száz nőt vezetett félre.

Ezek a szülők most mind szembesülnek azzal, hogy a családjukban élő gyermekek egy hatalmas rokonsági hálózat részei, több száz féltestvérrel

– fogalmazott a bíróság.

(Player)

(Borítókép: Kisbaba lábujjai. Fotó: Getty Images)