Egy ország lázban égett, amikor hazánkba látogatott Ferenc pápa április 28. és május 1. között. A látogatását nagyon komoly védelmi lépések előzték meg, valamint az itt töltött idő alatt is több ezren vigyázták a katolikus egyházfő biztonságát, aki több alkalommal is nem várt feladatok elé állította a Terrorelhárítási Központ embereit.

Ferenc pápa másodjára jött Magyarországra április 28-án, ám ez volt az első alkalom, amikor apostoli látogatásra érkezett. Ittléte történelmi jelentőségű volt, a budapesti Kossuth téren több tízezer ember hallgatta szavait a múlt vasárnap reggeli szentmisén. A pápa magyar fővárosban töltött első napjáról a Velvet is beszámolt.

A világszínvonalú védelemről amelyet a Szentatya kapott az itt tartózkodása alatt, még maguk a Vatikán emberei is elismerően nyilatkoztak. A feladat azonban nem volt könnyű, ugyanis  számos spontán reakciót követelt az őt védőktől a katolikus egyház legfőbb pásztora. 

Bár több ezer szakember ügyelt a katolikus egyházfő biztonságára, így is óriási feladat elé állította a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyenruhásait, ugyanis több alkalommal váratlanul elvegyült a hívei körében, a kis Fiat 500-as autón – amellyel a pápa Budapesten közlekedett – semmilyen biztonsági megerősítés nem volt, mindennek tetejébe pedig többször is arra kérte a konvojt, hogy lassítsanak, hogy lehúzott ablaknál integetni tudjon a híveinek.

Ez egy teljesen új biztonsági kockázatot vont maga után

– árulta el a TV2 Mokka című reggeli beszélgetős műsorában Hajdu János, a pápa látogatását biztosító TEK főigazgatója. 

(Borítókép: Ferenc pápa. Fotó: Kaszás Tamás/Index)