Mint ahogy mi is, úgy a külföldiek is jobb esetben tájékozódnak a különböző országokról, ahova utazni készülnek. Számtalan cikk, online fórum és útikönyv található, amelyek segítő jobbot nyújtanak egy adott nemzet kultúrájáról, hagyományairól és viselkedési szokásairól. A Lonely Planet oldala összegyűjtött néhány jó tanácsot azok számára, akik Magyarországra, elsősorban Budapestre szervezik az útjukat.

Tanuljon meg néhány szót magyarul

A lista első pontjaként néhány alapvető magyar szó megtanulását tanácsolják a turistáknak, amivel jó pontokat szerezhetnek nálunk. Kiemelik a „kérem” és a „köszönöm” szavakat viszonylag könnyű kiejthetőségük miatt.

Csomagoljon be a fürdőzéshez

Tekintve a Budapesten fellelhető termálfürdők számát és azok világhírét, így magától értetődik, hogy valamilyen ehhez a szabadidős programhoz kapcsolódó javaslatot is megfogalmaztak az oldalon. Többek között azt, hogy hozzanak magukkal papucsot, törülközőt és úszósapkát, azokat ugyanis drágán lehet csak bérelni a helyszíneken.

Ne felejtsen esernyőt, edzőcipőt hozni

Bár nyáron Budapesten is felszökik a hőmérők higanyszála, mégis kifejezetten azt tanácsolják a külföldieknek, hogy hozzanak magukkal esernyőt, ugyanis váratlan zivatarok és heves felhőszakadások a legjobb időben is előfordulhatnak. Ezen kívül az edzőcipő elcsomagolását is javasolják egymásnak, hiszen a főváros számos látnivalója sétálva is jól elérhető.

Vegye meg előre a jegyeket

A legtöbb, turisták által kedvelt nagyvárosra igaz, hogy a népszerű múzeumokba nem árt elővételben, akár online megváltani a jegyet, különösen főszezonban. Rengeteg időt spórolhatnak meg az utazók azzal, ha nem kell a hosszan kígyózó sorban várakozniuk. A múzeumok oldalán és a turisztikai applikációkban is rengeteg segítséget találhatnak az előfoglalásokhoz.

Váltson forintot, de kerülje a húszezrest

Bár az eurót sok helyen elfogadják, mint fizetőeszközt, a visszajárót már forintban adják. Éppen ezért az egyik legfőbb tanácsként fogalmazták meg a turisták számára, hogy mindenképpen váltsanak valutát, valamint az ATM-ből inkább 19 ezer forintot vegyenek le 20 ezer helyett,  a nagy címleteket ugyanis sok helyen nem szeretik. A fizető automatáknál hozzáteszik: nem árt körültekintően megválasztani, mely ATM-et veszik igénybe, mert egyes gépek használatakor kifejezetten magas banki díjat számítanak fel.

Használjon taxiappot Uber helyett

A javaslatok között a szerkesztők emlékeztetik az utazókat, hogy Magyarországon nem elérhető az Uber, így tanácsos valamilyen taxitársaságnak az applikációját letölteni. Az autók leintésétől mindenkit óva intenek, hogy elkerüljék a visszaéléseket és trükközéseket – noha elismerik, hogy az elmúlt években ritkábban fordult elő taxis visszaélés Budapesten.

A taxizás kapcsán azt is kiemelik, hogy a biztonságuk érdekében a Nagykörúton kívül eső kerületek szálláshelyeit inkább autóval közelítsék meg a turisták éjfél után.

Érvényesítse a jegyét a tömegközlekedési járatokon

A közösségi közlekedéshez is javasolják letölteni a főváros hivatalos Budapest Go applikációját, amelynek segítségével nemcsak, hogy jól megtervezhető az utazás, de jegyet is tudnak váltani az utazók. Rámutatnak ugyanakkor, hogy a jegy érvényesítésére kifejezetten figyeljenek a súlyos bírságok elkerülése érdekében.

Mint írják, a villamos- és metrómegállók többségében automata is van, ha valaki nyomtatott jegy vásárlása mellett dönt, ezeket a felszállás után kell érvényesíteni, vagy a metrók esetén azelőtt, hogy lemennének a peronra.

Külön figyelmet érdemelnek a buszok is, amelyek némelyikére bárhol felszállhat az ember, míg más járatokra csak az első ajtón, a jegyet a sofőrnek bemutatva lehet feljutni.

Figyeld a többi utast

– írják jótanácsként.

Ennyi borravalót adjon

A szervizdíjat egyes éttermek automatikusan felszámolják, ám ahol nem, ott 10 százalék körüli borravaló hagyását javasolják a turistáknak, hozzátéve, hogy az is elég, ha a felszolgálóval a felkerekített összeget közlik, amiből a visszajárót kérik. Azt is megjegyzik, hogyha a fizetésnél az ember egy bankjegyet nyújt, és azt mondja, „köszönöm”, azt általában úgy értelmezik, hogy a visszajárót megtarthatják.

Így koccintson!

Bár az elmúlt időszakban sokat változott az íratlan szabályt övező szigor, a listán azért feltüntetik, hogy Magyarországon nem illik sörrel koccintani, amelynek történelmi okai vannak:

Haynau és az osztrák tisztek az aradi vértanúk kivégzését követően sörrel koccintottak.

Bár a fogadalom hivatalosan 150 évig szólt, magyarok társaságában ma is előkerülhet a téma. Azt javasolják, érdemes követni a társaság többi tagjának viselkedését erre vonatkozóan.

Más italokkal, így a borral és a pálinkával ugyanakkor fontos a koccintás a magyarok számára, mi több, az is faragatlanságnak számít, ha nem néznek a másik szemébe, vagy nem üdvözlik a társaságot közben.

Ne mosolyogjon!

Talán a legfájóbb pont, hogy a listára feketén-fehéren felkerült: a magyarok nem túl mosolygós emberek, főleg idegenekre nézve. Hozzáteszik: ha valaki széles mosollyal jár az utcán, az nagy eséllyel turista, úgyhogy nem érdemes meglepődnie, ha csak a buszos túrák értékesítői állítják meg lelkesen. A köszönés ugyanakkor alapvető illemszabály a kisebb üzletekben, ahol javasolják a „jó napot” köszöntés használatát.

Átverős kocsmák

A lehúzós vendéglátóhelyeket illetően még mindig nincs túl jó hírünk a világban. Visszatérő átverésként említik, hogy gyakran vonzó fiatal nők szólítják meg a férfiakat, hogy italmeghívásokkal generáljanak nagyobb fogyasztást a bár számára. A számla kiadása után pedig rendőrséggel is fenyegetőzhetnek. Bár az ismerkedés nem tilos, az óvatosság ezekben a helyzetekben sem árt a lista készítői szerint – mutat rá a Femina.hu.

Vigyázzon a zsebesekkel!

A listán megemlítik, hogy zsebtolvajok is előfordulnak a nagyobb forgalmú tömegközlekedési eszközökön és látnivalóknál, ezért az értékekre fokozottan érdemes vigyázni, a zsebek helyett jobb biztonságosabb helyet választani a pénztárca vagy a telefon számára.

Az LMBTQ-turisták nem örülhetnek

Magyarország rendkívül rossz hírnévre tett szert a világban, ami az LMBTQ-közösség jogait illeti. Az elmúlt időszakban életbe lépő törvények felerősítették az ellentéteket és az indulatokat a társadalomban. Többek között megemlítik, hogy a pedofília és a homoszexualitás között is párhuzamot vonnak az országban, és megtiltják az LMBTQ-témákat a 18 éven aluliak számára elérhető médiatartalmakban. Jó hír, hogy Budapest liberálisabb városként él a külföldiek szemében, az aktivisták emberi jogokért vívott harca és a Pride növekedési üteme is erre engedi őket következtetni. A fővárosban több helyen szívesen látják az LMBTQ-látogatókat.

Ha gond van, válassza a magánegészségügyet

Biztosítás kötése mindenféle utazás előtt javasolt, ám a magyarországi közegészségügyet illetően nem túl bizakodóak a külföldiek. Azt írják, gyakran nincs elegendő személyzet, és nem könnyű angolul beszélő ápolókat, orvosokat találni. Inkább a magánklinikákat javasolják, ha nem életbevágó kérdésről van szó. Gyógyszertárak viszont a városközpontban bőven találhatók, nonstop nyitvatartók is, ez mellettünk szól a listán.

(Borítókép: A budapesti Hősök terén turistáskodó külföldiek. Illusztráció: Getty Images)