Négylábú kedvenceink sokkal fejlettebb érzékszervekkel rendelkeznek, mint az ember. Ha a cikkünkben felsorolt viselkedési formákat tapasztaljuk a kutyánknál, akkor érdemes jobban megfigyelnünk, mi lehet az oka annak, hogy nem kedveli az adott személyt.

Testbeszéd

Köztudott, hogy a kutyák képesek olvasni az emberek testbeszédét, de ettől függetlenül róluk is sok mindent elmond a nonverbális kommunikáció ezen formája. Ha kedvencünk nem kedveli a párunkat, annak több jele is van. A kutyák viselkedésével foglalkozó szakértő, Kamal Fernandez szerint az egyik legfeltűnőbb testbeszéd, ha a kutya visszahúzódó a partnerünkkel szemben, továbbá, kerüli vele a szemkontaktust és nehezebben lélegzik a közelében.

Fontos, hogy figyelembe vegyük a háziállatunk alaptermészetét, de ha máskor ezek a viselkedési szokások nem jellemzik ők, akkor a kutyánk valószínűleg szorong a párunk társaságában.

Ignorálás

Másik egyértelmű jele, ha az állat nem kedvel valakit, ha figyelmen kívül hagyja az illető létezését, vagyis teljes mértékben ignorálja őt. Ezzel a csendes büntetéssel próbálja a tudtunkra adni, hogy többé nem kívánja látni az adott személyt.

Agresszió

Minél inkább hajlamosabb kifejezni az érzelmeit a kutyánk, annál agresszívebb lesz egy nem kedvelt ember társaságában. Ezeket a jeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni, ugyanis egy idő után meg is haraphatja az embert.

Védelmezi a gazdáját

Újabb sokat mondó jel, ha a kutyánk folyamatosan közénk és a partnerünk közé fekszik. Amikor összebújunk kedvesünkkel a kanapén, vagy sétálunk az utcán, kedvencünk pedig mindig úgy helyezkedik, hogy köztünk legyen, az egyfelől azt is jelentheti, hogy valamiért nem kedveli a párunkat.

Ez általában akkor történik, ha a kutya attól fél, hogy partnerünk esetleg kárt tesz bennünk, de persze ez a viselkedés arról is szólhat, hogy egyszerűen féltékeny. Ha megsimogatjuk a kutyánkat és ő utána elvonul, akkor csak utóbbiról volt szó.

Levizeli a párunk holmiját

Ha kis kedvencünk toalettként használja kedvesünk ruháját, akkor nagy valószínűséggel meg akarja neki mutatni, merre van az ajtó. Ezzel a reakcióval az állat megjelöli a területét és egyszerűen megmutatja, hogy ki a főnök.

Fernandez szerint az a legjobb taktika, ha adunk időt a kutyánknak ahhoz, hogy megismerje a párunkat és megmutatjuk neki, hogy nincs mitől félnie.

(TheSun)

(Borítókép: Kutya. Fotó: Shutterstock)